Teknoloji dünyasının son gözdesi olan yapay zekâ, yarattığı sahte görüntüler, verdiği cinsiyetçi ya da ırkçı yanıtlarla sık sık tartışma konusu oluyor. Şimdi bu tartışma konularına bir de tükettiği elektrik miktarı eklendi.
The New Yorker'ın haberine göre, OpenAI'nin popüler sohbet botu ChatGPT, günde yaklaşık 200 milyon talebe yanıt vermek için muhtemelen yarım milyon kilovatsaatten fazla elektrik kullanıyor.
Yayın, ortalama ABD hanesinin günde yaklaşık 29 kilovatsaat kullandığına dikkat çekerken, ChatGPT'nin günlük kullandığı elektrik miktarının ortalama hane halkının kullandığı elektrik miktarına bölünmesiyle ChatGPT'nin 17 bin kattan fazla elektrik kullandığını söylüyor.
Ve eğer yapay zekâ daha fazla benimsenirse, önemli ölçüde daha fazla enerji tüketebilir.
Hollanda Ulusal Bankası'nda veri bilimci olan Alex de Vries'in sürdürülebilir enerji konulu bir makalesinde yaptığı hesaplamalara göre, Google üretken yapay zekâ teknolojisini her aramaya entegre ederse, yılda yaklaşık 29 milyar kilovatsaat tüketecek. Bu da Kenya, Guatemala ve Hırvatistan gibi ülkelerin bir yılda tükettiği elektrikten daha fazla.
De Vries, "Yapay zekâ çok fazla enerji tüketiyor. Bu yapay zekâ sunucularının her biri halihazırda Birleşik Krallık'taki bir düzineden fazla evin toplam gücü kadar güç tüketebiliyor. Dolayısıyla sayılar gerçekten hızlı bir şekilde artıyor" dedi.
Yine de hızla gelişen yapay zekâ endüstrisinin ne kadar elektrik tükettiğini tahmin etmek zor. Çünkü büyük yapay zekâ modellerinin işleyişinde önemli farklılıklar var ve teknoloji şirketleri, enerji kullanımları konusunda pek de açık sözlü değiller.
De Vries, Nvidia'nın ortaya koyduğu rakamlara dayanarak kaba bir hesaplama yaptı; 2027 yılına kadar tüm yapay zekâ sektörünün yılda 85 ila 134 terawattsaat (kilovatsaatin milyar katı) tüketeceğini tahmin ediyor.
Samsung 23 terawatt saate yakın enerji, Google gibi teknoloji devleri 12 terawatt saatten biraz fazlasını ve Microsoft veri merkezlerini, ağları ve kullanıcı cihazlarını çalıştırmak için 10 terawatt saatten biraz fazlasını kullanırken yapay zekânın harcayacağı enerji miktarı da ayrıca dikkat çekiyor.