Hong Kong’un kuzeyindeki Tai Po bölgesinde bulunan Wang Fuk gökdelen sitesinde Çarşamba günü çıkan büyük yangın, beşten fazla gökdelene sıçradı. Yangın saatlerdir kontrol edilemiyor.
Hükümet ve itfaiye 13 kişinin öldüğünü açıkladı. Ölenlerden biri ise yangına müdahale etmeye çalışan bir itfaiyeci oldu.
İçeride kaç kişinin mahsur kaldığı bilinmiyor. Ölü sayısının artmasından korkuluyor.
Yangının başladığı sitede yaklaşık 2 bin daire var. İtfaiye içeride kalmış olabilecek kişi sayısına dair henüz net bir rakam olmadığını bildirdi.

Hükümet, üç kişinin ağır yanıklarla kritik durumda olduğunu ve bir kişinin de ciddi durumda tedavi gördüğünü söyledi. Bazı itfaiye personeli dahil başka yaralılar da var.
İtfaiye yangın ihbarını saat 14.51’de aldığını ve 18.22’de en yüksek seviye olan 5 numaralı alarma yükselttiğini duyurdu.
'EŞİM HALA İÇERİDE!'
Yanan binaların birinde oturan 71 yaşındaki Wong, gözyaşlarına boğuldu. Eşinin binalardan birinin içinde mahsur kaldığını, hıçkıra hıçkıra söyledi.
İtfaiye Teşkilatı Direktörü yangında 13 kişinin öldüğünü açıkladı. Ölenler arasında Ho soyadlı bir itfaiyeci de var. On kişiden fazla yaralı olduğu bildirildi.

66 yaşındaki Harry Cheung kırktan uzun süredir sitenin ikinci bloğunda yaşıyor. Saat 14.45 civarında çok yüksek bir ses duyduğunu ve yakındaki bir blokta yangının patlamaya yol açtığını gördü
Cheung, “Hemen geri dönüp eşyalarımı topladım” dedi ve “Şu an nasıl hissettiğimi bilmiyorum. Sadece bu gece nerede uyuyacağımı düşünüyorum çünkü muhtemelen eve geri dönemeyeceğim.” diye ekledi.

Yakındaki üst geçitte toplanan insanlar binalardan yükselen dumanı endişeyle izledi ve fotoğraf çekti.
Binaların bir kısmı bambu iskelelerle kaplıydı. Sosyal medyada bazı dairelerin yaklaşık bir yıldır tadilatta olduğuna dair paylaşımlar yer aldı.
Reuters tanıkları itfaiyeciler alevlerle savaşırken iskele parçalarının yere düştüğünü ve çok sayıda itfaiye aracı ile ambulansın sitenin altındaki yolu doldurduğunu aktardı.
BAMBU İSKELELER CAYIR CAYIR YANDI
Gün batarken itfaiyeciler alevlerle mücadele etti ancak kontrol altına alamadı. 31 katlı kulelerden yoğun siyah duman bulut göğü kapatırken, turuncu alevler geceyi aydınlattı.
Yakındaki üst geçitte toplananlar duman ve alevleri çaresizce izledi. Bazı binaların bambu iskelelerle kaplı olduğu, bu iskeletlerin tutuştuğu görüldü. Yerel medya dairelerin tadilatta olduğunu yazdı.

Reuters tanıklarına göre iskele parçaları yere düşünce sitenin altında kalan yol trafiğe kapatıldı.
Tai Po ana karaya yakın bir banliyö bölgesi ve yaklaşık 300 bin kişiye ev sahipliği yapıyor.
Şu anda yangının devam ettiği Wang Fuk Court 1983’ten beri kullanılan devlet destekli bir konut projesi.
Hong Kong bambu iskeleyi halen yaygın kullanan nadir yerlerden biri. Hükümet Mart ayında güvenlik gerekçesiyle bambu iskele kullanımını kademeli azaltma kararı almış ve kamu projelerinin yarısında metal çerçeve şartı getirmişti.