Adıyaman'da tarımsal üretimi çeşitlendirmek ve tütüne alternatif ürünler sunmak amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında ekilen marulda hasat başladı. Sulama Birliği tarafından Şanlıurfa karayolunda 10 dönümlük alanda yetiştirilen yaprak marul, kıvırcık marul, göbek marulun ekimi yaklaşık 2 ay önce yapıldı.

Hasat edilen marulların bir kısmı İstanbul, Diyarbakır ve Şanlıurfa gibi illere gönderilirken, kalan kısmı ise yerel marketlerdeki raflarda yerini aldı.
Elde edilen yaklaşık 2 milyon liralık gelir ise bölgedeki çiftçilerin sulama maliyetlerini düşürmek için kullanılacak.

Adıyaman DSI Müdürü Emin Ertürk, gazetecilere, kentte ilk kez sulama birliği olarak tütüne alternatif ürün olarak marul çeşitlerinin deneme ekimi yapıldığını ve hasat döneminin başladığını söyledi.

Bu yıl 10 dönümlük alanda deneme yaptıklarını aktaran Ertürk, şöyle konuştu:

"Şu anda hasat yapılıyor ve kamyonlar İstanbul'a gidiyor. Önümüzdeki yıldan itibaren çiftçilerimizin bu işe ağırlık vermesini bekliyoruz. Biz Sulama birliği olarak çiftçilerimizin hem yanındayız, hem teknik destek, hem maddi, manevi bütün desteklerle yanında olacağız. Böylelikle Adıyaman'ın daha iyi yerlere gelmesini istiyoruz. Adıyaman'ın kalkınması çiftçiden geçer. Çiftçi güçlü olsun ki Adıyaman güçlü olsun. Çünkü Adıyaman'ın gelirinin yüzde 80'inini tarım ürünleri oluşturuyor" dedi.

Ekimlerin ilçe ve beldelere yayılması için çalıştıklarını aktaran, Ertürk, "2024 yılında Çamgazi, Kahta ve Besni ilçelerine bağlı Keysun Beldesi gibi bölgelerde de bu ürünlerin geniş çaplı ekiminin yapılması planlanıyor. Adıyaman'daki bu örnek çalışma, tarımsal çeşitliliğin artması ve sürdürülebilir üretim modellerinin yaygınlaşması açısından umut veriyor" diye konuştu.

Marul şuan marketlerde 25-26 TL'den satılıyor.

MARULUN FAYDALARI

Marul, sindirim sistemini genel olarak destekleyen ve vücudu arındıran etkileriyle bilinir. Sağlıklı beslenen veya düşük kalorili diyetler yapan kişiler için düşük kalori içeriği sayesinde ideal bir seçenektir. Ayrıca, marul hipertansiyon, kalp krizi ve diyabet gibi hastalıklara karşı koruyucu bir rol oynar. Potasyum ve folik asit içerikleri, marulun kalp ve damar sağlığını desteklemesini sağlar. Bakır ve demir, kırmızı kan hücrelerinin üretimi için önemli olup, havuçta da bulunan beta-karoten, kandaki kötü kolesterol seviyelerinin kontrolüne yardımcı olur.

Marul, aynı zamanda sindirim problemleri, gaz ve şişkinlik gibi sorunları azaltan prebiyotik bir lif olan inülin içerir. İnülin, kolesterol ve glikoz seviyelerini dengelemeye yardımcı olur. Gastrit ve kolit gibi mide-bağırsak sorunları yaşayan kişiler marul tüketerek fayda sağlayabilir. Maruldaki lifler, bağırsakları temizler ve vücudu toksinlerden arındırmaya yardımcı olur. Ayrıca, marulda bulunan kolin maddesi karaciğerin zararlı yağları atmasına destek olur.

Marul, A vitamini bakımından zengin olup, cilt ve göz sağlığını korur. Yüksek su içeriği sayesinde fazla sıvıların idrar yoluyla atılmasını teşvik eder ve bu da marulun idrar söktürücü etkisini artırır. K vitamini ise kanın pıhtılaşma sürecini düzenler ve kemik sağlığını güçlendirir.

Marulda bulunan kuersetin, doğal bir antihistamin gibi davranarak alerji ve iltihaplanma kaynaklı bileşiklerin salınımını engeller. Ayrıca, kuersetin kan basıncını düşürür, kolesterol seviyelerini düzenler, damarların elastikiyetini artırır ve kanın akışkanlığını iyileştirir. Japonya'da yapılan araştırmalar, kuersetinin AMPK proteinini aktive ederek uzun ömürle ilişkilendirilen genleri desteklediğini ortaya koymuştur.

Marul, C vitamini ve klorofil gibi antioksidanlarla da zengindir. C vitamini, serbest radikallere karşı savaşarak kolajen üretimini destekler ve kansere karşı koruma sağlar. Marulun yeşil yaprakları, hücresel metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olan klorofil bakımından oldukça zengindir. Klorofil, serbest radikalleri temizleyerek kan sağlığını iyileştirir.