Yeni bir simülasyon çalışmasına göre, "eş yörüngeli asteroitler" olarak bilinen ve Güneş’in etrafında Venüs ile birlikte dönen bu gökcisimleri, binlerce yıl içinde Dünya’nın yörüngesine girip çarpışma rotasına girebilir. Venüs, Dünya’ya en yakın gezegen olduğu için, bu asteroitlerin potansiyel bir tehdit oluşturma ihtimali göz ardı edilmiyor.

Bilinen 20 Venüs eş yörüngeli asteroidi arasında, önünde veya arkasında sabit kalan Truva asteroitleri ve Zoozve adlı bir ‘yarı-ay’ da bulunuyor. Bu gökcisimlerinin çaplarının 140 metreyi aştığı tahmin ediliyor; bu da, yerleşim alanlarını yok edebilecek güçte olmaları anlamına geliyor.

Araştırmacılar, gözlemlenemeyen daha birçok asteroitin Venüs çevresinde gizlenmiş olabileceğini düşünüyor. Bu öngörünün temelinde, mevcut asteroitlerin çok büyük kısmının oldukça eliptik yörüngelere sahip olması yatıyor. Düşük eksantrikli yörüngelerdeki asteroitlerin ise Güneş parlaması nedeniyle görünemediği tahmin ediliyor.

Eş yörüngeli asteroitler, Venüs’e göre konumlarını zamanla değiştirebildikleri için, gelecekte Dünya ile çarpışma ihtimalleri de değişkenlik gösteriyor. Daha önceki çalışmalar, bu tür yörünge değişimlerinin her 12 bin yılda bir gerçekleştiğini gösteriyor.

"HAFTALAR İÇİNDE ÇARPIŞMA DERSEK ABARTMIŞ OLURUZ"

Ancak araştırmayı yürüten bilim insanları, bazı basın kuruluşlarının bu bilgileri çarpıtarak "haftalar içinde çarpışma" gibi asılsız başlıklarla yayımladıklarını belirtiyor. Araştırmanın yazarlarından Carruba, “Hiçbir mevcut eş yörüngeli asteroidin Dünya’ya kısa vadede çarpma ihtimali yok” diyerek kamuoyunu sakinleştirdi.

Araştırmacılar ayrıca, kısa süre önce keşfedilen ve ilk başta 2032 yılında Dünya ile çarpışma ihtimali yüzde 2,3 olarak hesaplanan 2024 YR4 asteroitini örnek gösterdi. Bu oran daha sonra sıfıra düşürülse de, tehlikeli gökcisimlerinin izlenmesinin ne kadar hayati olduğu bir kez daha ortaya çıktı.

Önümüzdeki yıllarda faaliyete geçecek olan Şili’deki Vera C. Rubin Gözlemevi gibi yeni teleskoplar sayesinde, Venüs’ün eş yörüngelilerinin daha net şekilde tespit edilmesi bekleniyor. Bilim insanları ayrıca, doğrudan Venüs yörüngesine gönderilecek bir teleskobun, bu tür nesnelerin belirlenmesi açısından büyük katkı sağlayacağını belirtiyor.

Carruba, “Bu asteroitlerin potansiyel tehlikesini hafife almamalıyız ama bu konuda uykularımızı kaçırmaya da gerek yok” diyerek dengeli bir yaklaşım çağrısı yaptı.