KURTULUŞ SAVAŞI’NIN ZAFERLE TAÇLANDIĞI VE İZMİR’İN KURTARILDIĞI GÜN OLAN 9 EYLÜL KUTLU OLSUN!

Atatürk, Yunan ordusunun İzmir’e girmesinden bir gün sonra İstanbul’dan hareket edip 19 Mayıs 1919’de Samsun’a çıktı. Erzurum ve Sivas Kongreleri’nden sonra 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi Ankara’da ülkenin kaderine yön vermek için açıldı.

SAVAŞIN SON SAFHASI

1921’deki İnönü ve Sakarya Meydan Muharebesi zaferlerinden sonra Kurtuluş Savaşı’nın son safhasına gelindi. Türk ordusunun Anadolu’yu işgal eden Yunan birliklerine karşı 26 Ağustos 1922’de başlattığı Büyük Taarruz’da 30 Ağustos’ta kesin sonucun elde edilmesiyle Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, ordulara bir bildiri yayımlayarak “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!” emrini verdi. 2 Eylül’de Uşak’a girildi. Dumlupınar Meydan Muharebesi’nde kendisinin de haberi olmadan Yunanistan Küçük Asya Ordusu’nun Başkomutanlığına getirilen General Nikolaos Trikupis, Afyonlu Ahmet Çavuş tarafından tutsak edildi. 

Türk birlikleri, İzmir’e doğru hızla ilerledi. Yunan birlikleri ve Rum siviller, Anadolu’dan çekildi. 9 Eylül 1922 sabahı Ahmet Zeki Bey komutasındaki 2. Süvari Fırkası, ardından Mürsel Paşa komutasındaki 1. Süvari Fırkası birlikleri ile 5. Süvari Kolordusu Komutanı Mirliva Fahrettin Paşa komutasındaki birlikler İzmir’e girdi.

BAĞIMSIZLIĞIN SİMGESİ OLDU

Ardından Kadifekale, Sarıkışla, Karşıyaka, Paket Postanesi’ ve Hükümet Konağı’nda göndere Türk bayrağını çekip İzmir’in kurtuluşunu ilan edildi. Ancak Türk ordusu alevler içindeki bir İzmir’e girdi. Çünkü Yunan ordusu çekilirken kenti ateşe verdi. Günlerce süren yangında İzmir’in o günkü merkezi büyük ölçüde yok oldu.

Belkahve’den tarihi günü izleyen Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, yanında Fevzi ve İsmet Paşalar ile 10 Eylül sabahı İzmir’e geldi ve Fahrettin Paşa ile buluşarak Hükümet Konağı’na gitti. Konağın balkonundan, başarıyı millete mal eden bir konuşma yaptı. İzmir’in kurtuluşu, Milli Mücadele’nin sona ererek Türk milletinin kurtuluşu ve bağımsızlığını elde edişinin simgesi oldu.

Atatürk Nutuk’ta o günü şöyle anlattı: Ordularımız ilk verdiğim hedefe, Akdeniz’e ulaştılar

Doğrudan doğruya bana gönderilen bir telsiz telgrafta, İzmir’deki İtilâf Devletleri konsoloslarına benimle görüşmelerde bulunma yetkisinin verildiği bildirilerek, onlarla hangi gün ve nerede buluşabileceğim soruluyordu. Buna verdiğim cevapta da, 9 Eylül 1922’de Kemalpaşa’da görüşebileceğimizi bildirmiştim. Gerçekten de, söz verdiğim gün, ben Kemalpaşa’da bulundum. Fakat görüşme isteyenler orada değildi. Çünkü ordularımız, İzmir rıhtımında, ilk verdiğim hedefe, Akdeniz’e ulaşmış bulunuyorlardı. Her safhasıyla düşünülmüş, hazırlanmış, idare edilmiş ve zaferle sonuçlandırılmış olan bu harekât Türk ordusunun, Türk subay ve komuta heyetinin yüksek kudret ve kahramanlığını tarihe bir kere daha geçiren muazzam bir eserdir.

Manisa kurtuluşu kutladı

Manisa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 102’nci yıl dönümü törenle kutlandı. Cumhuriyet Meydanı’ndaki programda Atatürk ve Milli Egemenlik Anıtı’na çelenk sunuldu. Konuşmalardan sonra öğrenciler şiirler okudu, Manisa Büyükşehir Belediyesi Halk Dansları Topluluğu ve konuk Bayat Belediyesi Gençlik Spor Kulübü dans gösterisi sundu.

Kırkağaç Jandarma Komando Eğitim Merkez Komutanlığı komandoları da gösteri yaptı. Manisa Büyükşehir Belediyesi ise düzenlediği konserlerde ilçelerin de kurtuluşunu kutladı. Turgutlu ilçesinde İkilem grubu, Akhisar’da ise Sertab Erener sahne aldı.