Birleşik Krallık'ta gündem İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf'un geçen hafta Dubai'de düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28'inci Taraflar Konferansı (COP28) kapsamında düzenlenen Dünya İklim Eylemi Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi...

Dubai'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşen Yusuf'a İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron çok sert tepki göstermişti. Cameron, Yusuf'un İngiliz yetkililer olmadan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesini eleştirerek, Birleşik Krallık üyesi olan İskoçya'yı Dışişleri Bakanlığı desteğini çekmekle tehdit etmişti.

Cameron, İskoç Ulusal Partisi hükümetine bir mektup yazarak Yusuf'un Erdoğan ile Gazze ve diğer konuları görüşmesinin "protokol ihlali" olduğunu savunmuştu. İngiliz bakan, İskoç hükümetini "daha sert bir yaklaşım sergileyeceği" konusunda da uyarmıştı.

Erdoğan'la görüşme saatinin Türk heyeti tarafından son anda güncelleniğini ancak İngiltere'den bir yetkilinin toplantıya katılmasının kendisi için bir sorun olmayacağını ifade eden Yusuf, "Önceki toplantılarda görştüklerimiz dışında yeni bir şey konuşmadık" dedi.

İskoçya Başbakanı, İngiltere Dışişleri Bakanı Cameron'a da seslenerek "Bir dahaki sefere böyle bir sorunu olursa sadece telefon etmesini öneririm. Eminin ki sorunu çözeriz" diye konuşmuştu.

Bu olaydan sonra Yusuf'a tepkiler giderek artıyor... İskoçya Dışişleri Bakanı Alister Jack, Yusuf'un Cop28 Zirvesi'nde 5 kez kural ihlali yaptığını söylerken Yusuf'un yabancı liderlerle özel görüşmeler yaparak Birleşik Krallık'ın uluslararası sahnedeki duruşuna 'zarar verme' riski taşıdığını söyledi.

Kurallar, Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin denizaşırı liderler ve temsilcilerle yapılan toplantılarda hazır bulunmasını gerektiriyor.

SNP'li bakanlar ayrıca yılda 35 milyon sterlinlik 'uluslararası ve Avrupa ilişkileri' bütçesinin kesilmesi ve bunun yerine paranın devredilen hizmetlere yönlendirilmesi çağrılarıyla karşı karşıya kaldı.

Westminster İskoç İşleri Komitesi'nin dünkü toplantısında İskoç Bakan Jack, "Dış ilişkiler İskoçya Yasası'na tabidir ve Birleşik Krallık'ın dünya sahnesinde tek bir tutarlı sesle konuşması önemlidir" dedi.

İskoç Hükümeti'nin Birleşik Krallık Hükümeti ile çelişen dış politikaları desteklemesi kesinlikle kabul edilemez. Bu durum kafa karışıklığına yol açma riski taşımakta ve Birleşik Krallık'ın dünyadaki itibarına zarar vermektedir.

İNGİLTERE'NİN TUTUMUNUN TAM TERSİNİ YAPTI

İskoçya Başbakanı, Erdoğan ile 'insani felaketi' görüştüklerini ve İngiltere'nin konuya ilişkin tutumunun tam tersine acil ve kalıcı bir ateşkes çağrısında bulunduklarını söyledi.

Jack dün yaptığı açıklamada bu görüşmenin, Yusuf'un Cop28'de dünya liderleriyle yaptığı görüşmeler sırasında protokolü ihlal ettiği beş olaydan sadece biri olduğunu ve Cameron'un tepkisini 'yüzde 100' destek verdiğini söyledi.

İskoç Hükümeti, FCDO yetkililerinin Yusuf ve Türk Cumhurbaşkanı arasındaki görüşmelere davet edildiğini söylese de Jack, bildirimin son dakikada yapıldığını ve oraya gitmek için yeterli zaman olmadığını söyledi. 

Yusuf'un Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra dışişleri bakanlığı yetkilileri olmadan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Lübnan Başbakanı ve Pakistan Başbakanı vekili ile de görüştüğü açıklandı.

İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan haberde İşçi Partili Lord Foulkes'un da büyük tepki gösterdiği kaydedildi. Haberde, "Foulkes, Yusuf'un Türkiye Cumhurbaşkanı ile görüşmesinin 'tehlikeli' olduğunu ve Birinci Bakan'ın onun İngiltere'deki 'kullanışlı aptalı' haline geldiğini söyledi" denildi.