Tavsiye kararında, İsrail’in Gazze’de Filistin halkına karşı sürdürdüğü askeri operasyonların durdurulması gerektiği vurgulanırken, İsrail ordusunu destekleyebilecek her türlü ekipmanın — kask, yelek, askeri amaçlı yakıt dahil — ihracatının yasaklanması önerildi. Ayrıca, dış ticaret yasasında değişiklik yapılarak, soykırım veya insanlığa karşı suç işleyen ülkelerle askeri işbirliğinin yasaklanması talep edildi.

"SİLAH ENDÜSTRİSİNE DESTEK VERİLEMEZ"

Sumar ittifakı Meclis Sözcüsü Veronica Martinez, önerinin gerekçesini şu sözlerle açıkladı: “İspanya, soykırım veya savaş suçu işleyen hiçbir devletle işbirliği yapamaz. Gazze’de yaşananlar göz önüne alındığında, İsrail’in silah endüstrisinin desteklenmesi kabul edilemez.”

Aşırı sol görüşlü Podemos partisinin lideri Ione Belarra ise daha sert ifadeler kullanarak hükümete çağrıda bulundu: “Filistinliler daha fazla bekleyemez. Netanyahu, onları öldürüyor, bombalıyor, aç ve hasta bırakıyor. Bu yaşananlar, 21. yüzyılın en büyük etnik temizliğidir.” Belarra, Bakanlar Kurulu’nun olağanüstü toplanarak ambargo kararnamesi çıkarmasını istedi.

SAVUNMA BAKANI: 7 EKİM'DEN BU YANA TİCARET YOK

Öte yandan İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles, Brüksel’deki AB Savunma Bakanları toplantısında yaptığı açıklamada, İspanya’nın 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail’le hiçbir silah ticareti yapmadığını savundu. Robles, “Sadece güvenlik güçlerimiz için koruyucu ekipman alımı yapılmıştır. Bu konuda kamuoyunun kafası net olmalıdır,” dedi.

Ancak sivil toplum örgütleri bu açıklamalara temkinli yaklaşıyor. Meclis oturumu sırasında Madrid sokaklarında düzenlenen gösterilerde, aktivistler İspanya’nın hâlâ İsrailli silah şirketleriyle 9 aktif sözleşmesi bulunduğunu ve bu ülkeye milyonlarca avro ödeme yapıldığını öne sürdü.

Tavsiye kararına koalisyon ortakları ve birçok sol görüşlü parti destek verirken, sağ partiler Halk Partisi (PP) ve aşırı sağcı Vox “hayır” oyu kullandı. Sağ partiler, öneriyi “tek taraflı ve diplomatik çözüm çabalarına zarar verecek nitelikte” olarak değerlendirdi.