Diyarbakır’da 1991 yılında “İsrail ve Ortadoğu’ya balık ihracatı yapacağız” diyerek kalkınma bankasından güncel rakamlarla milyonlarca lira teşvik aldıktan sonra bu paralarla Ankara’da otel, gayrı menkul, imarlı ve ifrazlı arsa, müteahhitlik işleri ve Şanlıurfa karayolu üzerindeki Cebbar Köyünde 14 bin dönüm arazi alındığı iddiasıyla şirket ortağının suç duyurusu üzerine hakkında soruşturma başlatılan İleri ailesinin şirket ortaklarından Murat Kaymak soruşturmanın genişletilmesi talebinde bulundu.

Avukatı aracılığıyla ek dilekçe ile suç duyurusunda bulundu.

"BANKA HESAPLARI İNCELENSİN"

Dilekçede, devletten haksız ve hukuka aykırı biçimde elde edilen haksız kazancın işadamı Abdullah İleri’nin çocukları arasında pay edildiği, şüphelilerin devletten aldıkları teşviklerin bir kısmını yurtdışına kaçırdıkları ileri sürüldü.

Şüphelilerden İlyas İleri’nin ABD’de okul okuduğu yıllarda paraların büyük bir kısmının kendisine gönderildiği banka hesap hareketlerinden de anlaşılacağına dikkat çekildi.

MASAK'TAN RAPOR ALINSIN KAYYUM ATANSIN

Şüphelinin Amerika Birleşik Devletlerinde bu paralarla gayrı menkul aldığının sabit olduğu belirtilen dilekçede, İleri kardeşlerin geriye dönük tüm banka hesap hareketlerinin yurtdışı para trafiğinin Mali Suçları Araştırma Kurulunca rapor tanzim edilerek dosyaya eklenmesi istendi.

Soruşturmanın genişletilmesi talebinde, MASAK raporunun yanı sıra suç duyurusunu öğrenen şüphelilerin delil karartma, varlıkların üçüncü kişilere devri ile hileli mal kaçırma girişimlerine karşı şirketlerine geçici kayyum atamasıyla birlikte haklarında yurtdışı çıkış yasağı ve şirketlerin tüm banka hesaplarına tedbir konulması talep edildi.

1991-95 yılları arasında devlet hazinesinden 19 farklı tarihte aldıkları teşviklerin de bugünkü güncel rakamla tespitinin yapılması için Sayıştay tarafından da bilirkişi raporu aldırılması istendi.

10 ismin şüpheli olarak yer aldığı soruşturmanın seyrini Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Aklama Bürosu Savcılığı'nın ilerleyen günlerde  ilgili kurumlarla yapacağı yazışmalardan çıkacak sonuç belirleyecek.

KAYMAKAMLIK DA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Bu arada Balık Göleti çevresinde kendilerine ait olmayan mera niteliğindeki arazileri de süren ancak tohum atmadıkları tespit edilen ve mera alanının da kendilerine aitmiş gibi hareket eden Murat ve Özcan İleri kardeşler hakkında Yenişehir Kaymakamlığı da suç duyurusunda bulundu.

Kaymakamlık, taşınmaz mal zilyedine tecavüz suçunun açık biçimde işlenmiş olması nedeniyle iki şüpheli hakkında adli tahkikat başlatılmasını istedi.

ORTAĞIN SUÇ DUYURUSUYLA ORTAYA ÇIKTI 

Diyarbakır’da iş insanı Abdullah İleri tarafından 1991 yılında Silvan yolu üzerinde suni bir gölet oluşturuldu. Gölette Sazan balığı üretimi yapılarak İsrail başta olmak üzere Ortadoğu’ya balık ihracatı yapılacağı taahhüt edildi.

Bu tesisle birlikte 1500 kişiye de doğrudan iş imkânı sağlanacağına dair bölgenin yerel televizyon kanallarına reklam tanıtım filmleri verildi. İleri daha sonra hazırladığı projeyi hükümete sundu ve devletten teşvik istedi.

Terörün kol gezdiği ve Güneydoğu’lu işadamlarının güvenli bulmadıkları için yatırımlarını batı illerine kaydırdığı dönemde Abdullah İleri’nin bu girişimini cesur bulan hükümet de destekleme kararı aldı.

SUNİ BİR GÖLET VE GÖSTERMELİK BİR İDARE BİNASI

Abdullah İleri yetkililerin sahadaki incelemeleri için 6 katlı bir idare binası, hemen önüne de suni bir gölet oluşturdu.

Devamında farklı tarihlerde aldığı teşvikleri Balık projesi yerine farklı alanlara kaydırdığı yıllar sonra aynı şirketin ortağı Murat Kaymak tarafından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan suç duyurusu ile ortaya çıktı.

Balık projesi diye hükümete sunulan yerdeki 6 katlı idare binası ise metruk bir yapı olarak yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya.