İran'ın salı gecesi 200'den fazla füzeyi, İsrail'in başkenti Tel-Aviv başta olmak üzere birçok kente fırlatmasının ardından İsrail'in güvenlik sistemi olan demir kubbe bir kez daha gündeme geldi. İran tarafından atılan füzelerin birçoğu vuruldu ancak bunun maliyeti de İsrail için büyük oldu.
DEMİR KUBBENİN MALİYETİ NE KADAR?
Her bir roketin, "Demir Kubbe" hava savunma sistemi tarafından imha edilmesinin İsrail'i, 40 bin dolar maddi kayba uğrattığı belirtildi.
ABD düşünce kuruluşu Stratejik Uluslararası Araştırmalar Merkezi, tek bir Demir Kubbe bataryası üretmenin yaklaşık 100 milyon dolara mal olduğunu tahmin ediyor. İsrail'in şu anda en az on birim askeri teknolojiyi kullanımda olduğu söyleniyor.
Ayrıca sistemi gökyüzüne çıkaran her roketin maliyetinin 40 bin dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.
İsrail'in füze ve seyir füzesi savunması, Demir Kubbe'nin yanı sıra artık Arrow sistemini de içeriyor.
ABD MİLYARLARCA DOLARLA DESTEKLİYOR
Demir Kubbe ilk olarak İsrail devletine ait savunma şirketi Rafael Advanced Defence Systems Ltd. tarafından inşa edildi. İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii (IAI). 2011 yılında İsrail'in en yakın müttefiki ABD programı mali olarak desteklemeye başladı. Mart 2014'te İsrail, ABD ile bileşenlerin ABD'de üretilmesine izin veren ve Iron Dome teknolojisine erişimi artıran bir ortak üretim anlaşması imzaladı.
O zamandan beri, artık RTX Technologies olarak yeniden adlandırılan ABD şirketi Raytheon, önleyiciler için bileşenler üretiyor.
Amerika'nın sisteme verdiği destek, iki ülke arasındaki anlaşmaya göre 2019'dan 2028'e kadar toplam 38 milyar dolar olacak olan ABD'nin İsrail'e askeri yardımı da paketinin bir parçası olarak yer aldı. Bu nedenle demir kubbe aynı zamanda ABD'nin İsrail'in koruyucu gücü rolünün de sembolü olarak görülüyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 2021 tarihli bir raporuna göre İsrail, kuruluşundan bu yana ABD'den 125 milyar dolardan (118 milyar euro) fazla askeri yardım aldı.