Hamas'ın 7 Ekim'deki operasyonları sonrası, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı kuşatmanı yanında Batı Şeria da farklı türden bir ablukayla şahitlik etti.

İsrail ablukayla birlikte Filistin şehirleri arasındaki kontrol noktalarını kapattı, mal ve işçi akışını engelledi ve insanları mahsur bıraktı. Bu süreçte BM'ye göre 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te çoğu İsrail ordusu tarafından olmak üzere 300'den fazla Filistinli öldürüldü.

SEYAHAT KISITLARI EKONOMİYİ VURDU

Askeri baskınların eşlik ettiği hareket kısıtlamaları Batı Şeria ekonomisini ciddi şekilde sekteye uğratttı. Savaşın başlamasından bu yana İsrail, Batı Şeria'daki Filistinlilerin çalışmak için İsrail'e girişine  izin vermedi ve İsrail vatandaşı Filistinlilerin alışveriş yapmak için Batı Şeria'ya girişini kısıtladı.

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Filistinli ekonomist Nasr Abdul Karim, İsrail'de yaşayan Filistinlilerin genellikle yılda yaklaşık 277 milyon dolar harcadığını ve bunun önemli bir likidite kaynağı olduğunu söyledi.

Öte yandan İsrail, bölgenin bir kısmını yöneten Filistin Yönetimi'nin topladığı vergi gelirlerine de el koydu.

İŞ VE PARA KAYBI ÇOK BÜYÜK

Uluslararası Çalışma Örgütü(ILO) bu ay yaptığı açıklamada, savaşın başlamasından bu yana Batı Şeria'da istihdamın yüzde 32'sinin (276 bin kişinin) kaybedildiğini söyledi. ILO bölgenin ekim ve kasım aylarında ayda 500 milyon dolarlık ekonomik kayba uğradığını tahmin etti.

Önlemler aynı zamanda on binlerce kişiyi istihdam eden Filistin yönetiminin maaşları ödemekte zorlanmasına neden oldu. 

Ekonomist Abdul Karim, savaşın devam etmesi durumunda ekonomik acının daha da kötüleşeceğini, bunun daha yüksek bir yoksulluk oranına yol açacağını ve uluslararası insani yardım kuruluşları ve Filistin Yönetimi üzerinde baskı oluşturacağını öngördü.