TBMM Genel Kurulu, Kuzey Atlantik Antlaşması'na (NATO) İsveç'in Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi görüştü. 

Görüşmelerin sonunda teklif, oylamaya katılan 346 milletvekilinden 287'sinin oyuyla kabul edilerek yasalaştı. 55 milletvekili teklife "ret" oyu verirken, 4 milletvekili "çekimser" oy kullandı.

(Fotoğraf: Zekeriya Albayrak)

İYİ Parti, Saadet Partisi, Türkiye İşçi Partisi, Yeniden Refah Partisi, DEM Parti ve Demokrat Parti oylama öncesinde teklife ‘hayır’ diyeceklerini belirtmişti. AKP, CHP, MHP ve DEVA Partisi ise teklife ‘evet’ oyu vereceğini açıklamıştı.

Görüşmelere MHP lideri Devlet Bahçeli de katıldı. (Fotoğraf: Zekeriya Albayrak)

İSVEÇ'TEN AÇIKLAMA

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Bugün NATO'ya tam üye olmaya bir adım daha yaklaştık. Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunun, İsveç'in NATO'ya katılımı oylaması olumlu sonuçlandı" ifadesini kullandı.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, X’teki paylaşımında, "TBMM'nin bugün İsveç'in NATO başvurusuna evet oyu vermesi memnuniyet verici bir adımdır. Şimdi Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan'ın onay belgesini imzalamasını bekliyoruz. İsveç güvenilir, dayanışmacı ve kararlı bir NATO üyesi olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

ABD: SARSILMAZ ORTAKLIĞIMIZI ORTAYA KOYUYOR

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake de şu mesajı paylaştı:

- “Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin bugün aldığı İsveç'in NATO'ya katılımını onaylama kararını büyük bir takdirle karşılıyorum. İsveç'in NATO'ya katılımı, bugün her zamankinden daha önemli olan İttifak'ın güçlendirilmesi yönünde atılmış kritik öneme sahip bir karardır. Türkiye'nin NATO İttifakı'na olan bağlılığı sarsılmaz ortaklığımızı açıkça ortaya koymaktadır. Türk halkına ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetine teşekkür ediyorum.”

"BIDEN İÇİN ÖNCELİKTİ"

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da kararı memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti. Sullivan, açıklamasında, "Türk Parlamentosunun İsveç'in NATO'ya giriş başvurusunu onaylayan oylamasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bu, Başkan Biden için önemli bir öncelikti" ifadelerini kullandı. Jake Sullivan, İsveç'in güçlü ve kapasitesi yüksek bir savunma ortağı olarak katılımıyla NATO'nun daha güçlü hale geleceğini, İttifak'ın daha güvenli olacağını ifade etti.

ALMANYA DA MEMNUN

Almanya Başbakanı Olaf Scholz da TBMM'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylama kararının önemli ve doğru olduğunu vurgulayarak, "Bu karar ittifakımızı güçlendirmektedir. İsveç'in çok yakında Atlantik İttifakına resmen katılabileceğini umuyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

STOLTENBERG, MACARİSTAN’A ÇAĞRI YAPTI

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de TBMM’de alınan kararı memnuniyetle karşıladığını belirtti. Macaristan’ın da İsveç’in NATO’ya katılımı için süreci en kısa sürede tamamlayacağına inandığını kaydeden NATO Genel Sekreteri, “İsveç’in üyeliği, NATO’yu daha güçlü ve hepimizi daha güvenli kılıyor” dedi.

İSVEÇ’İN NATO ÜYELİĞİNE BAŞVURUSU

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından İsveç ve Finlandiya 2022'de, NATO ittifakına katılmak üzere başvuruda bulunmuştu. Ancak Türkiye, terör örgütü olarak tanımladığı grupların iki ülke tarafından korunduğu gerekçesiyle başvurulara itiraz etmişti.

Türkiye, geçen sene Nisan ayında Macaristan ile birlikte Finlandiya'nın başvurusunu onaylamıştı. İsveç'in başvurusunu ise, Avrupa Birliği ve ABD tarafından da terör örgütü olarak görülen PKK üyelerine yönelik sert adımlar atana kadar bekletmişti.

Stockholm, bunun üzerine herhangi bir terör örgütüne üye olmayı yasadışı hâle getiren bir yasayı uygulamaya alırken hem İsveç hem de NATO üyeleri Kanada ve Hollanda Türkiye'ye yönelik silah ihracatı politikalarını gevşetmişlerdi.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ABD'nin F-16 tedariği ve Kanada'nın Türkiye'ye yönelik bazı savunma ihracatı kısıtlarını kaldırması halinde TBMM'nin de İsveç'in NATO üyeliğine olumlu bakışını hızlandıracağına inandığını söylemişti.

MACARİSTAN DAHA ONAYLAMADI

Bir diğer NATO üyesi olan Macaristan İsveç’in üyelik başvurusunu henüz onaylamış değil. Macaristan Başbakanı Viktor Orban İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'u Macaristan'ı ziyaret etmeye ve İsveç'in ittifaka üyeliğini görüşmeye davet etti. Ancak teklif İsveç tarafından reddedildi.

Macaristan birçok kez üyelik başvurusunu onaylayan son ülke olmayacağı taahhüdünde bulunmuş olsa da parlamentosu şubat ayının ortalarına kadar tatilde olacak.

NATO, İsveç’in ittifaka üyelik sürecinin temmuz ayına kadar tamamlanmasını bekliyor.