Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İzmir'de 2 kişinin elektrik akımına kapılıp ölmesine ilişkin, "Soruşturma kapsamında, bilirkişi ön raporuna göre olayda sorumlulukları belirlenen 29 kişi hakkında gözaltı talimatı verilmiştir." ifadesini kullandı. 

Tunç, sosyal medya hesabından, İzmir'in Konak ilçesinde sağanaktan korunmaya çalışırken elektrik akımına kapılan 2 kişinin hayatını kaybetmesiyle ilgili İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan adli soruşturmanın titizlikle sürdürüldüğünü belirtti. 
Bakan Tunç, soruşturma kapsamında, bilirkişi ön raporuna göre olayda sorumlulukları belirlenen 29 kişi hakkında gözaltı talimatı verildiğini bildirdi.

14 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

İzmir'de elektrik akımına kapılan iki kişinin ölümüne ilişkin İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında; bilirkişi ön raporuna göre, olayda sorumlukları belirlenip, haklarında gözaltı kararı verilen aralarında üst düzey yöneticilerin de bulunduğu 9 İZSU çalışanı, 20 GDZ Elektrik Dağıtım Şirketi çalışanı toplam 29 kişiye yönelik polis operasyon düzenledi.

Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından düzenlenen baskınlarda şüphelilerden 14'ü yakalandı, diğer 15 şüphelinin yakalanması için de çalışmaların sürdüğü bildirildi.

ÖN BİLİRKİŞİ RAPORU HAZIRLANDI

Bu arada olayla ilgili bilirkişinin hazırladığı ön rapor ortaya çıktı. Raporda, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürütülmekte olan soruşturmaya kapsamında 12 Temmuz'da Konak ilçesi Enver Dündar Sokak ile Cumhuriyet Bulvarı kesişiminde meydana gelen 2 kişinin hayatını kaybettiği elektrik çarpması olayıyla ilgili olarak ertesi gün saat 10.00 itibariyle Gediz A.Ş. ve İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkililerin de mevcudiyetinde inceleme başlatıldığı belirtildi.

"BAĞLI FAZ TOPRAK ARIZASI NEDEN OLDU"

Bilirkişi incelemesine ilişkin teknik detayların yer aldığı raporda, bir besleme devresine ait kablonun yağmur tahliye mazgalı altına sıkıştığı ve yalıtımının zedelendiği, ölümlere bu bölümdeki faz toprak arızasının neden olduğu belirtildi. Besleme devrelerine ait kabloların zeminden 36 ila 45 santimetre derinlikte olduğu, temasın olduğu noktada ise bu derinliğin 15 santimetreye kadar gerilediği neredeyse mazgalın kalınlığıyla aynı seviyeye geldiğine dikkat çekildi. Raporda, ilgili yönetmeliğe göre bu derinliğin normalde 60 ila 80 santimetre olması gerektiği vurgulandı.

"HER İKİ KURUMUN İHMALLERİ OLDUĞU KANAATİNE VARILMAKTADIR"

Raporda ayrıca şu ifadelere yer verildi: 

“Kablo derinliğinin 15 santimetreye düştüğü noktada, bu kadar küçük gömülme derinliğine neden olan etken; rögar kapağı bitişiğinden geçirilen beyaz renkli drenaj borusunun kabloları kapağa doğru yükseltmesi ve bu arada kablo koruyucu borunun bu bölümde iptal edilmiş olmasıdır. İZSU uygulamalarının sonucu olan bu durumun kazanın asli nedenlerinden biri olduğu kanaatindeyiz. Kabloların 36 ve 45 santimetre aralığındaki derinliğe gömülmüş olması, kazanın yaşanmış olmasının asli nedenlerinden biri olarak Gdz Elektrik'in uygulamaları sonucu olduğu kanaatine varılmıştır. Sonuç olarak her iki kurumun ihmalleri olduğu kanaatine varılmaktadır."