Japonya Ulaştırma Bakanlığı Toyota, Mazda, Yamaha, Honda ve Suzuki'nin belirli modellerin sertifikalandırılması için yapılan başvurularda usulsüzlük tespit edildiğini duyurdu.

Otomobil üreticilerinin araçların sertifikasyonu için yaptıkları başvurularda yanlış veya manipüle edilmiş test verileri sundukları tespit edildi.

Arazi, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanlığı (MLIT) sertifikasyon amacıyla "hileli güvenlik testi" sunmakla suçlanan otomobil firmalarının söz konusu yolsuzlukları kabul ettiklerini bildirdi.

Bakanlık usulsüzlük tespit edilmesinin ardından bazı araçların sevkiyatını durdurdu. Ayrıca Toyota'nın Aichi ilinde bulunan merkezinde bugün yerinde bir inceleme yapacağını açıkladı.

Son güvenlik ihlalleri bakanlığın geçen yıl Toyota'nın Daihatsu biriminde ortaya çıkan bir güvenlik testi skandalının ardından ocak ayı sonunda otomobil üreticilerinden sertifika başvurularını incelemelerini talep etmesinin ardından ortaya çıktı.

Resmi Kyodo ajansına göre test sonuçlarına ilişkin sertifikasyon sorunundan Honda'nın 4,3 milyon, Toyota'nın 1,7 milyon, Mazda'nın 150 bin, Suzuki'nin 26 bin, Yamaha'nın 7 bin aracı etkilendi.

BAŞKANI DEĞİŞTİRİN ÖNERİSİ

Yaşanan gelişmelerin ardından vekalet danışmanlık firmaları Institutional Shareholder Services (ISS) ve Glass Lewis hissedarlara bu ay sonunda yapılacak yıllık genel kurul toplantısında Akio Toyoda'nın yeniden başkan seçilmesine karşı oy kullanmalarını tavsiye etti.

Otomobil üreticisinin kurucusunun torunu ve eski CEO'su Toyoda, düzenlediği basın toplantısında “Toyota Grubu'ndan sorumlu kişi olarak müşterilerimizden, otomobil hayranlarından ve tüm paydaşlarımızdan içtenlikle özür dilemek istiyorum” dedi.

TOYOTA 3 MODELİN SATIŞINI DURDURDU

Toyoda, otomobillerin satılmadan önce doğru sertifikasyon sürecinden geçmediğini itiraf etti ve "Sertifikasyon sürecini ihmal ettik ve önce gerekli önlemleri almadan otomobillerimizi seri ürettik" dedi.

Ayrıca Toyoda, Japonya'da üretilen üç otomobil modelinin sevkiyatını ve satışını geçici olarak durdurduğunu açıkladı. Bu karardan etkilenen araçlar Corolla Fielder, Corolla Axio ve Yaris Cross modelleri oldu.

Bulguların halihazırda yolda olan araçların güvenliğini etkilemediği de belirtildi.

Toyota, araç yakıt verimliliği ve emisyonlarla ilgili sorunları hala araştırdığını ve bu araştırmayı haziran ayı sonuna kadar tamamlamayı hedeflediğini de söyledi.

MAZDA 2, YAMAHA 1 MODELİN SATIŞINI DURDURDU

Mazda ise yaptığı açıklamada, çalışanların motor kontrol yazılımı test sonuçlarını değiştirdiğini tespit ettikten sonra Roadster RF spor otomobilinin ve Mazda2 hatchback'in sevkiyatlarını geçen hafta perşembe gününden itibaren askıya aldığını söyledi. Ancak şirket, geri çağırma yapmayı planlamadığını da sözlerine ekledi.

Yamaha da bir spor motosikletinin sevkiyatını durdurduğunu açıkladı.

Honda ise artık üretilmeyen yaklaşık iki düzine model üzerinde Ekim 2017'ye kadar sekiz yıldan fazla bir süre boyunca yapılan gürültü ve çıkış testlerinde yanlışlık tespit ettiğini söyledi.