Romanya'nın Buzau bölgesindeki bir köyde yıllarca kapı tutacağı olarak kullanılan sıradan bir taşın, dünyadaki en değerli kehribar türlerinden biri olduğu ortaya çıktı. 3.5 kilogramlık bu doğal fosil reçine parçası, uzmanlar tarafından 1.07 milyon dolar değerinde olduğu belirlenen ve sadece Romanya’da bulunan "Rumanite" kehribarının eşsiz bir örneği olduğu aktarıldı. 

70 MİLYON YILLIK DOĞA MİRASI 

Bilim insanları, taşın 38.5 ila 70 milyon yıl öncesine dayandığını ve Romanya'nın Colti köyü yakınlarında bir dere yatağından çıkarıldığını belirledi. Rumanite kehribar, dünyada yalnızca Romanya'da bulunan, derin kırmızı, kahverengi ve siyah tonlara sahip, nadir ve son derece değerli bir kehribar türüdür. Bu taş, Baltık kehribarına kıyasla çok daha nadirdir ve 1920'lerden bu yana çıkarılsa da bu büyüklükte bir örnek bulmak oldukça ender bir durumdur. 

DEFİNECİLER KAÇIRDI, AKRABA FARK ETTİ 

Yıllarca değeri bilinmeden bir kapı tutacağı olarak kullanılan bu taş, yaşlı kadının ölümünün ardından bir yakını tarafından fark edildi. Kadın hayattayken, evindeki değerli eşyalar çalınmış ancak hırsızlar taşın gerçek değerini fark etmemişti. Taşın kıymeti anlaşıldıktan sonra devlet tarafından korunmaya alınan parça, şu an müzede sergileniyor ve halkın ilgisini çekiyor.