Kayyumla yönetilen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi 31 Mart seçimleri sonrasında görevi DEM Parti'ye devrederken, seçimlerin üzerinden 5 ay geçmesine rağmen şaibeli ve usulsüz işlemlerin ardı arkası kesilmedi.

DEM Parti'nin seçimi kazanacağı öngörüsüyle belediyeye ait taşınmazları gider ayak farklı kurumlara devreden, belediyeye gelir sağlama bahanesiyle kıymetli arazileri satışa çıkaran kayyum yönetiminin kamu kaynaklarını AKP il teşkilatı ile AKP’li yandaş işadamlarına nasıl peşkeş çektikleri de gün yüzüne çıktı. 

6 Şubat depreminden sonra kentteki TMMOB başta olmak üzere tüm STK’ların uyarılarına rağmen Dicle Nehri kıyısına konteyner kent kurduran kayyum buraya 125 milyon lira alt yapı için para harcadı. 

Ancak çok geçmeden şiddetli sağanak yağış sonrası nehirde suyun debisinin yükselme riski ve çadırları su basması üzerine gece yarısı çadırlar apar topar söküldü. 

Depremzede aileler ikinci kâbusu yaşayarak spor salonlarına yerleştirilirken, çadır kent lağvedildi, 125 milyon lira kamu kaynağı da çöp oldu. 

KAMU KAYNAKLARI AKP TEŞKİLATINA PEŞKEŞ ÇEKİLDİ

TÜGVA öncülüğünde Ahlat-Malazgirt okçuluk festivaliyle ilgili de AKP Diyarbakır il teşkilatının Malazgirt’e 250 araçlık konvoy ile 3 bin kişiyle çıkarma yapacağı talebiyle tüm masraflarının büyükşehir belediyesi bütçesinden karşıladığı ortaya çıktı.

Ancak festivale Diyarbakır’dan 3 bin kişi yerine yaklaşık 100 kişinin gittiği belirlendi. 

İl teşkilatına bu tarz organizasyonlar için aktarılan bütçeyle ilgili kasadaki açığın ise belediyeden ihale alan AKP’ye yakın firmalardan sanki malzeme alımı yapılmış gibi gösterilerek alınan faturalarla kapatıldığı bildirildi.

İller bankasından kente yatırım ve hizmet için gönderilen kamu kaynaklarının bu şekilde heba edilmesi pes dedirtti. 

Buna dair savcılığa yapılan tüm şikayet, ihbar ve suç duyurularının hiçbiri dikkate alınmadı. Soruşturma yerine ihbara kaydedilerek soruşturmaya yer olmadığına dair kararlar verilerek dosyalar kapatıldı.

HİZBULLAHA YAKIN MEDRESEYE SICAK ASFALT DÖKÜLDÜ

Kayyum yönetimi, kente hizmet yerine Dicle Üniversitesi mülki sınırları içinde yer alan ve mülkiyeti belediyeye ait 14 farklı ada ve parselde kayıtlı bulunan arsayı satışa çıkardı.

Tarım arazisi olan parseller önce imara açıldı, ardından 44 milyon 123 bin lira muhammen bedelle ihale usulüyle satışa çıkardı. İhale kentteki STK’ların itiraz ve girişimleriyle son anda iptal edildi. 

Kayyum yönetimi Sur ilçesindeki Nur Ahmediye Kuran Kursuna 14 Şubat 2019’da 70 bin 210 TL, bir ay sonra aynı Kuran Kursuna bakım ve onarım tadilat adı altında 420 bin 772 TL belediye bütçesinden ödeme yaptı. 

Müftülük ile resmi hiçbir sıfatı bulunmayan tarikat ve cemaatler bünyesindeki merdiven altı Kuran Kurslarına da belediye bütçesinden nakli yardımlarda bulunuldu.

Diyarbakır’ın Çarıklı Köyü yakınlarındaki Hizbullah’a yakınlığıyla bilinen Şeyh Ahmed Şorşibi külliyesinin kırsal yolu da sıcak bitümlü asfaltla kaplandı.

Diyarbakır’da ise cadde; bulvar gibi ana arterler yıllarca alfastsız bırakıldı, kışın yağmur ve aşırı yağışlardan bozulan yollar kaderine terk edildi. 

YOLSUZLUKTAN ATILANLARI GERİ ALDI

Kayyum yönetimi, yolsuzluk ve usulsüz işlemler nedeniyle iş akitleri geçmiş yıllarda feshedilen kişileri AKP kontenjanından fen işleri müdürlüğünde sözleşmeli memur olarak işe aldı.

Bu kişilerden N.A’yı Mali İşler Müdür vekilliğine, A.E.’yi Fen İşleri Müdürü vekilliğine, H.E. ve M.T sözleşmeli memur olarak işe alındı.

ADRESE TESLİM ŞAİBELİ İHALELER

Kayyum yönetimi, Trabzon’un Of İlçesi'nde bütçesi belediye kasasından karşılanarak ciğer festivali düzenledi.

Pazarlık usulü ile yapılan ihale, 440 bin 300 TL’yle Mithra İnşaat Gıda ve Organizasyon Tedarik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’ne verildi. 

Sözleşmesinin 3 Haziran’da imzalanmasının hemen ertesi günü 4 Haziran’da festival başlatıldı.

Sarf malzeme alımı ihalesi, yemek ihalesi ve daha birçok doğrudan temin ve açık teklif ihaleleri şaibeli bir şekilde adrese teslim yapılarak AKP’ye yakın firmalara peşkeş çekildi.

65 MİLYONLUK REKLAM İHALESİ

Kayyum yönetiminin tartışmalı ihalelerinden biri de 68 milyon liralık 2 ayrı reklam ihalesi oldu. İlk ihale 14 Mayıs 2023 genel seçimlerinden kısa süre önce yapıldı.

Reklam, tanıtım, duyuru ve organizasyon işleri için ihaleye çıkıldı. 22 milyon 896 bin 20 liralık ihale Meltem İnşaat Ticaret Turizm Reklamcılık Nakliyat ve Kargo Şirketine verildi. 

Teknik şartnamesi hazırlandıktan sonra belediyenin yaptığı hizmetlere ilişkin reklam ve tanıtım işleriyle ilgili ihale olduğu beyan edilmesine rağmen seçim öncesi açılan ihaleyle AKP’nin milletvekili adayları ile AKP’nin seçim propagandasına yönelik afiş, pankart, ilan, broşür; tanıtım ve billboard reklamlarının da aynı ihalenin bütçesinden karşılandığı ortaya çıktı. 

AYNI FİRMAYA İKİNCİ KEZ 45 MİLYONLUK İHALE

AKP il teşkilatı gibi çalışan belediyedeki kayyum yönetiminin açtığı reklam, tanıtım ve organizasyon işleriyle ilgili asıl amacın AKP il teşkilatının bütçesi olmadığı için belediyenin kamu harcamalarından adayların reklam ve tanıtım işlerine kaynak aktarıldığı öğrenildi. 

İkinci ihale de 31 Mart yerel seçimlerinden kısa süre önce yapıldı.

Büyükşehir belediyesinin yine reklam, tanıtım ve organizasyon ihalesine çıktığı, üç firmanın katıldığı bu ihaleyi de 44 milyon 815 bin 460 lira ile yine Meltem adlı firmanın aldığı belirlendi. 

Sözleşmeye göre; ihaleyi alan firma, 2024 Ekim’e kadar bin kırlangıç bayrak ve bin yelken bayrak, 30 bin karton çanta, 10 bin bez çanta, 20 bin imsakiye, 300 bin broşür, 7 bin 500 davetiye, 7 bin 500 zarf, 5 bin ajanda, 10 bin unutmayınız kartı, 6 bin kalem, 10 bin kupa bardak, 4 bin 500 defter ve silgi seti, 200 plaket, 10 bin puzzle, 10 bin kitap, 20 bin el bayrağı, 5 bin poşet, 4 bin sticker, 200 masaüstü bayrak, 200 madalyayı belediyeye teslim etmeyi taahhüt etti.

Salt kırtasiye malzemelerinden ibaret olan bu ihalenin 45 milyon lira gibi fahiş bir rakamla aynı firmaya verilmesi ise dikkat çekti.