Kış hazırlıkları hızla devam ederken, taze hazırlanan domates ve biberle dolarken meyve ve sebzelerin konserveleri de bu hazırlıkların ayrılmaz bir parçası haline gelir. Ancak bazen işler planlandığı gibi gitmeyebilir, Konserve kapaklarının düzgün kapanmaması ya da vakumlanmaması gibi sorunlar yaşanabilir.
Eğer evde kendi konservenizi yapmayı planlıyorsanız sağlam cam kavanozlar ve güvenli kapaklar önemlidir. Yeni kavanozlar ya da kapaklar almayı tercih edebilirsiniz ancak geçmiş yıllardan kalan eski kavanozlarınızı da kullanmanız mümkün. Bazı durumlarda kapaklar ilk seferinde düzgün kapanmayabilir ve konservenizin bozulma riski oluşabilir. Bu sorunun aslında çok basit bir yolu var.
ISI UYGULAYARAK VAKUMLAMA YAPABİLİRDİNİZ
1 kiloluk bir kavanoza domates sosu koyduğunuzu ve bu sosu iki farklı kullanıma ayırmak istediğinizi varsayalım. İlk seferinde kavanozu iyi bir şekilde kapattınız fakat aynı sosu ikinci kez kullanmak istediğinizde kapağın düzgün kapanmadığını fark ettiniz. Bu durumda bozulma riskini önlemek için, kapağı doğru şekilde vakumlamanız gerekiyor. Yarım kalan kavanozların bozulmasını engellemek için kapağın içerisine ısı uygulayarak vakumlama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bunu yapmak için, uzun uçlu bir çakmak yardımıyla kavanozun kapağının beyaz kısmına dairesel hareketlerle ısı verin kapağının ısınmasıyla birlikte içeriye vakum yapacak ve kapağın düzgün bir şekilde kapanmasını sağlayacaktır.
Öte yandan bazı kapaklar başlangıçta vakumlanmamışsa aynı işlemi onlara da uygulayabilirsiniz. Böylelikle konservelerinizi güvenli bir şekilde saklayabilir, taze ve sağlıklı bir şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz. Ayrıca, bazı kapaklar başlangıçta vakumlanmamışsa, aynı işlemi onlara da uygulayabilirsiniz. Böylece konservelerinizi güvenli bir şekilde saklayabilir, taze ve sağlıklı bir şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz.