Türk mutfağının geleneksel çorbası tarhana, yoğun kıvamı ve zengin aromasıyla özellikle soğuk kış günlerinin vazgeçilmezleri arasında. Vitamin ve mineral bakımından zengin olan tarhana toz halindedir ve sıcak su veya et suyu ile pişirilerek çorba haline getirilir.
Bu kimi zaman gözden kaçırılan bazı uygulama hataları nedeniyle topaklanma sorununu da beraberinde getirir. Tarhana çorbasını ipek gibi topaksız yapmak ise sandığınız kadar zor değil. İşte köylülerin asırlardır uyguladığı yöntem...

TOPAKSIZ TARHANA YAPMANIN SIRRI ORTAYA ÇIKTI
Tarhana çorbasının saray usulü tarifinde, tereyağı ve sıvı yağ karışımına biber ve domates salçası eklenir ve karıştırılır. Ardından tarhana, azar azar eklenip sürekli karıştırılarak suyla buluşturulur, bu işlem çorbanın topaklanmasını önler.
Baharatlar ve sarımsak eklendikten sonra çorba kaynayana kadar karıştırılır ve ardından kısık ateşte pişirilir. Çorbanın homojen ve pürüzsüz kıvamı için sürekli karıştırmak ise buradaki en önemli adım.
SARAY USULÜ TARHANA ÇORBASI TARİFİ
Tarhana Çorbası (Saray Usulü) Tarifi İçin Malzemeler
3 yemek kaşığı dolusu tarhana
5 su bardağı ılık su
Yarım yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Yarım yemek kaşığı biber salçası
Çeyrek yemek kaşığı domates salçası (Kaşık ucuyla)
1 diş sarımsak
Nane
Pulbiber
Karabiber
Tuz
Kırmızı toz biber

FERMENTE OLDUĞUNDAN BAĞIRSAKLARI ÇALIŞTIRIR
Tarhana, fermantasyon sürecinden geçtiği için probiyotikler içerir, bu da sindirim sağlığına ve bağışıklık sistemine destek olur. A, B ve C vitaminleri, demir, kalsiyum gibi mineraller içerdiğinden enerji seviyesini artırır ve kemik sağlığını destekler.
Tok tutma özelliği sayesinde kilo kontrolüne de yardımcı olan tarhana çorbası içerdiği probiyotikler sayesinde de sindirim sistemini düzenler ve bağırsak sağlığını destekler.