İngiliz Kraliyet ailesinin kabuklu deniz ürünü yememesinin en büyük nedeni gıda zehirlenmesinden kaynaklanıyor. Yasağın amacı bu riski aza indirgemek. Özellikle kabuklu deniz ürünlerin bozulmaya ve bakteri üretmeye yatkın olduğu için saraya girmesi yasak.  

Kraliyet ailesinin sürekli yurt dışında seyahat etmesi ise diğer bir neden. Yaptıkları gezilerde farklı mutfaklarla karşılaşan kraliyet üyeleri deniz ürünlerinin tazeliği ve güvenilirliği konusunda şüpheci davranıyorlar.

Deniz ürünlerinden uzak durmalarının bunların dışında tarihsel bir nedeni de var. Eskiden, gıda güvenliği standartları günümüzdeki kadar gelişmiş olmadığından bu tür yiyecekler riskli kabul ediliyordu. Kraliçe II. Elizabeth’in bu kurala sıkı sıkıya bağlı olduğu da bilinen bir gerçek. Fakat aileye yeni katılan ve genç üyeler bu kuralı bazen çiğneyebiliyor.