Son dönemde ilişkilerin normalleşme yoluna girdiği Ankara-Washington hattında bu hafta kritik bir dönemeçten geçiliyor... 

7-8 Mart'ta Türkiye'den üst düzey bir heyet ABD'ye giderek bir dizi resmi görüşmeler gerçekleştirecek. Son yıllarda birçok krizin yaşandığı iki ülke arasında yoğun ve ağır bir gündem bulunuyor. 

Suriye ve Rusya konusunda anlaşmazlıkların yaşandığı Ankara-Washington hattında Suriye, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, terörle mücadele, enerji, savunma işbirlikleri ve İsrail-Hamas savaşı gibi birçok konunun gündeme gelmesi bekleniyor. 

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile ABD'li mevkidaşı Antony Blinken'ın Cuma günü bir araya gelmesi beklenirken heyetlerin bir dizi görüşme yapması da planlar arasında. 

Türkiye'nin 2019 yılında Rusya'dan S-400 hava savunma sistemini satın almasıyla başlayan gerilim ABD'nin Suriye'de omurgasını terör örgütü PKK'nın oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'ne destek vermeye devam etmesiyle artmıştı. Ankara'nın İsveç'in NATO üyeliği sürecini de uzatması ABD'de rahatsızlığa neden olurken, Ocak ayında İsveç'in üyeliğinin onaylanmasından sonra ise ABD Kongresi, Türkiye'ye 20 milyar dolarlık F-16 savaş uçaklarının satışına yeşil ışık yakmıştı. 

Son dönemde ilişkilerin rayına oturmaya başladığı ilişkileri kuvvetlendirmesi planlanan görüşmeler öncesinde ABD'li yetkililer açıklama yaptı. Üst düzey bir ABD'li yetkili, görüşmelerle ilgili olarak "Bu muhtemelen yıllardır sahip olduğumuz en yumuşak ve en olumlu stratejik mekanizma olacak" dedi.

Ocak ayı sonlarında ABD Başkanı Joe Biden'ın Demokrat Partisinden ABD Senatörleri Jeanne Shaheen ve Chris Murphy Türkiye'yi ziyaret ederek Erdoğan ile görüşmüşlerdi. Murphy daha sonra ikili ilişkilerde artık "önemli bir ivme" olduğunu söyledi. Reuters'a verdiği bir mülakatta Shaheen, ziyaretlerini "ABD-Türkiye ilişkilerini ileriye dönük olarak yeniden kurma potansiyeli açısından oldukça olumlu" olarak nitelendirdi. 

ERDOĞAN'LA GÖRÜŞEN SENATÖR KONUŞTU

İngiliz haber ajansı Reuters, iki ülke arasındaki uzun vadeli sorunların 2 günlük temaslarda çözülmesinin zor olacağını ve çok ciddi görüşmelerin yapılmasının beklendiğini aktardı. En zorlayıcı konulardan birinin Ankara'nın Rusya ile ilişkileri ve iki ülke arasındaki ekonomik bağ olacağı kaydedildi. 

Erdoğan Şubat ayında ABD'li Senatörler Jeanne Shaheen ve Chris Murphy'i Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etmişti.

Shaheen, Erdoğan ile Ankara'nın Moskova ile ilişkilerini de ele aldıklarını belirterek, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgal etmesine atıfta bulunarak "istediği ülkeyi ele geçirebileceğini düşünmesinin" Türkiye'nin çıkarına olmadığını savundu.

Shaheen, "ABD ve Türkiye'nin birlikte çalışma potansiyeli, Türkiye ve Rusya'nın birlikte çalışmasından çok daha büyüktür" dedi.

Üst düzey ABD'li yetkililer, Türk şirketlerini ABD yaptırımlarıyla ters düşme riskine karşı uyarmak için defalarca Türkiye'ye gitti.

ABD'nin Türkiye Büyükelçisi Jeff Flake aynı röportajda "Bence çok daha iyi bir işbirliği görüyoruz" dedi.

REUTERS: SURİYE KRİZİ DEVAM EDECEK

Öte yandan Reuters haber ajansı, ABD ile Türkiye arasındaki Suriye krizinin ve anlaşmazlıkların devam etmesinin beklendiğine de dikkat çekti.  

Ankara'nın ABD'nin bölgedeki terör örgütü PKK uzantılarına desteği kesmesini istediğini fakat ABD'nin buna yanaşmayacağına vurgu yaptı. 

ABD'nin Türkiye Büyükelçisi Flake, "Açıkçası bazı açılardan farklı şeyler görüyoruz ama... IŞİD'in yenilgiye uğratılması söz konusu olduğunda çıkarlarımız örtüşüyor" dedi. Flake, "Aramızdaki bazı farklılıklara rağmen ortak çıkarlarımızın olduğu alanları geliştirmeye çalışıyoruz" ifadesini kullandı.