56 bin hektar alana sahip Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, Türkiye'de yaban hayatının korunduğu en önemli noktalardan birisi olma özelliğine sahip. 13 Nisan 2016'da Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde yapılan uygulamalarla doğal yaşama insan müdahalesi en aza indirildi. Kuş cennetinde ziyaretçiler, sadece bisiklet, elektrikli bisiklet, akülü araçlarla gezebiliyor.

Uygulanan tedbirlerle birlikte deltadaki gerek kuşların gerek diğer yaban hayvanlarının sayısı her geçen yıl da artıyor. Özellikle son günlerde deltada yoğun olarak görülen kuğu sürüleri ise ziyaretçileri büyülüyor.

Deltadaki kuş yoğunluğunun kış döneminde daha da arttığını belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir "Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti sadece Samsun ve Türkiye için değil tüm dünya için çok önemli bir sulak alan. Bu doğa harikası bölgede yaban hayatının korunması için özel hassasiyet içerisindeyiz. Uygulanan tedbirlerin olumlu etkilerini gözlemliyoruz. Özellikle kış döneminde buradaki yaban hayatı daha hareketli ve birçok göçmen kuş bu alanda konaklıyor. Yine son dönemde deltadaki kuğu varlığının artması bizi sevindiriyor" dedi.

362 KUŞ TÜRÜ YAŞIYOR 

362 kuş türünün yaşadığı Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin 5 bin 174 hektarlık kısmı Yaban Hayatı Geliştirme Alanı ve Uluslararası Ramsar Sözleşmesi kapsamında koruma altında bulunuyor.

Korunması için 2018'de araç girişine kapatılan kuş cennetinde irili ufaklı 20 göl ile büyük bataklık ve sazlık yer alıyor.

Kuş cennetinde dünyada nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan 24 kuş türünün 15'i görülüp, kayıt altına alındı.