Motosiklet Sürücüleri Federasyonu (MOSEF) Genel Başkanı Murat Tomris, Türkiye'de kayıtlı bir milyon, kayıtdışılarla birlikte ise iki milyona yaklaşan motokurye sayısına ulaşıldığını belirtti. Tomris, sektördeki kayıtdışı hizmetlerin milyarlarca liralık vergi kaybına neden olduğunu ifade etti.
WHATSAPP VE TELEGRAM'DAN ANLIK İŞLER
Sabah'tan Barış Şimşek'in haberine göre Tomris, kayıtdışı çalışan motokuryelerin WhatsApp ve Telegram grupları üzerinden anlık işlerde görev aldığını ve sektörde adli sicil şartı gibi güvenlik prosedürleri aranmadığı için hapishaneden çıkan birçok kişinin motokuryeliğe başladığını vurguladı.
Son dönemde uyuşturucu baronlarının kurumsal firma kıyafeti giyen motokuryelere uyuşturucu taşıttığını belirten Tomris, bazen motokuryelerin bilmeden de uyuşturucu ticaretine aracılık ettiğini söyledi.
"BAZI KURYELER BİLMEDEN UYUŞTURUCU TAŞIYOR"
Tomris, "Örneğin bir müşteri 'acilen takım elbisemin şu adresten şu adrese gönderilmesi lazım' diye ilan açıyor ve 2 bin lira vereceğini söylüyor. Bu takım elbisenin gizli bir yerine uyuşturucu saklayarak, motokuryeye taşıtabiliyor" dedi.
Çürük elmalar nedeniyle tüm sektörün zan altında kaldığını kaydeden Tomris, "Bazı münferit olaylar nedeniyle evinde yalnız olan bir kadın kuryeye kapıyı açmaya korkuyor" diye konuştu.
BAKANLIK: DÜZENLEME GEREKİYOR
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ise, pandemiyle birlikte motorlu kurye sayısında ciddi bir artış olduğunu belirterek, "Hem güvenlik hem de kuryeleri koruma anlamında bir düzenleme gerekiyor. Bu süreci İçişleri Bakanlığı ve BTK ile yürütüyoruz. Kuryeler evlerimize kargo getiriyorlar, güvenliğimizi sağlamamız için onlara sorumluluk getireceğiz" ifadelerini kullandı.