Kuzey Koreli sporcular Kim Kum-yong ve Ri Jong-sik, "ideolojik inceleme" altına alındı ve uygunsuz davranışlarını eleştirmedikleri takdirde cezalandırılabilecekleri belirtildi.

Ancak Paris Olimpiyatları'nın en dikkat çeken görüntülerinden biri, bölünmüş Kore Yarımadası'nın her iki tarafından madalya kazanan masa tenisi oyuncularının çektikleri selfie, Kuzey Koreli sporcular Kim ve Ri için sorun yarattı.

Güney Koreli karma çiftler oyuncuları Lim Jong-hoon ve Shin Yu-bin ile Kuzey Koreli Kim Kum-yong ve Ri Jong-sik, geçen ay Paris'teki Güney Paris Arena'da bronz ve gümüş madalyalarını aldıktan sonra podyumda bir selfie çekerken gülümsediler. Bu an, Çinli altın madalya sahipleri Wang Chuqin ve Sun Yingsha'nın da yer aldığı bir fotoğraf karesi olarak ölümsüzleşti.

Paris'te düzenlenen oyunların resmi Instagram hesabında yayınlanan bu görüntü, yüz binlerce beğeni alırken, People dergisi tarafından Paris Olimpiyatları'nın en iyi 12 sportmenlik anından biri olarak değerlendirildi.

İDEOLOJİK İNCELEME

Ancak bu hafta çıkan haberlerde, Kim ve Ri'nin "ideolojik inceleme" altına alındığı ileri sürüldü. Seul merkezli Kuzey Kore odaklı haber sitesi Daily NK'ye göre, Kuzey Kore Olimpiyat Komitesi'nin sporcuları ve üyeleri, ağustos ortasında ülkelerine dönmelerinin ardından bir ay süren "ideolojik temizlik" sürecine tabi tutuldu. Bu, komünist devletin dışında hayat deneyimi yaşayan sporcular için standart bir prosedür olarak nitelendiriliyor.

Habere göre, Kuzey Koreli sporculara, Güney Kore dahil diğer ülkelerin sporcularıyla etkileşime girmemeleri talimatı verildi ve "arkadaşlık kuranların" cezalandırılabileceği konusunda uyarıldılar. Masa tenisi oyuncuları, rejimin "bir numaralı düşmanı" olarak tanımladığı bir ülkenin sporcularıyla birlikte poz verirken "gülümsedikleri" için eleştirildiler.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ GERİLİM TAVANDA

Selfie, 1950-53 yılları arasındaki çatışmaların ateşkesle sona erdiği, ancak barış anlaşmasının imzalanmadığı iki Kore arasındaki gerilimin arttığı bir dönemde çekildi. Kuzey Kore, Güney Kore, ABD ve Japonya'nın katıldığı ortak askeri tatbikatları protesto ederken, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki artan iş birliği de bölge genelinde endişelere yol açtı.

SPORCULARA NE CEZA VERİLEBİLİR?

Masa tenisi oyuncularının ne tür yaptırımlarla karşılaşabileceği ise belirsizliğini koruyor. Korea Times'a göre bu durum, sporcuların Paris'te sergiledikleri davranışlardan dolayı ne kadar pişmanlık duyduklarına bağlı olarak şekillenebilir.

Korea Times, uluslararası yarışmalardan dönen Kuzey Koreli sporcuların üç aşamalı bir "ideolojik gözden geçirme" sürecinden geçtiğini ve bu sürecin takım üyelerinin kendi eylemlerini değerlendirmeleri ve takım arkadaşları arasındaki "uygunsuz davranışları" eleştirmeleri gereken oturumlarla sona erdiğini bildirdi.

Gazete, samimi pişmanlık ifadelerinin sporcuları, niteliği belirsiz "siyasi veya idari cezalardan" kurtarabileceğini belirtti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü ise bu raporların, “Kuzey Kore hükümetinin kendi sınırları dışındaki davranışları kontrol etme çabalarını gösterdiğini” ifade etti. Ayrıca, “Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Olimpiyat Tüzüğü'ne göre sporcuları her türlü taciz ve istismardan koruma sorumluluğuna sahiptir. Kuzey Koreli sporcular, Olimpiyat hareketinin temellerini oluşturan saygı ve dostluk değerlerini sergiledikleri için cezalandırılmamalıdır." açıklamasında bulundu.

DÜŞÜK PERFORMANS CEZASI

Kim ve Ri'nin gümüş madalya kazandığı sırada, diğer Kuzey Koreli sporcuların düşük performans sergiledikleri için cezalandırıldıkları bildirildi.

Daily NK, 2010 Dünya Kupası'nda Güney Afrika'da grup maçlarının üçünü de kaybedip 12 gol yiyen Kuzey Kore futbol takımının durumunu örnek gösterdi. Oyuncuların komünist rejime “ihanet ettikleri” gerekçesiyle altı saat boyunca azarlanarak sorgulandıkları, teknik direktör Kim Jung-hun'un ise bir şantiyede çalışmaya zorlandığı belirtildi.