Kamuoyunda maymun çiçeği olarak da adlandırılan M çiçeği virüsü, Afrika kıtasının ardından Avrupa'da görülmesi ile birlikte Türkiye'de de iki yılın ardından ilk kez görüldü. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Maymun Çiçeği hastalığına dair hastalığa dair son açıklamasında "Maymun Çiçeği şu anda ülkemizde yok, görülmedi." demesine rağmen Türkiye’de de ilk şüpheliler Ankara’da karantinaya alındı.
MAYMUN ÇİÇEĞİ TÜRKİYE'DE VAR MI?
Maymun çiçeği olarak anılan ancak ırkçılık ve ayrımcılık kaygısıyla 2022 yılında ismi M çiçeği olarak değiştirilen virüs Türkiye'de görüldü. Türkiye’de de ilk şüpheliler Ankara’da karantinaya alındı.
Sözcü Televizyonu'nun edindiği bilgiye göre Ankara Etlik Şehir Hastanesi’ne getirilen bir kişi, M Çiçeği hastalığı şüphesiyle karantinaya alındı. Hastalığın tespitine dair tetkikler devam ederken, üç M Çiçeği hastalığı şüphelisinin de 21 Ağustos'ta Bilkent Şehir Hastanesi'nde karantinaya alındığı öğrenildi.
Maymun çiçeği hastalığı Türkiye'de ilk kez 2022 yılında göründü. Dönemin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye'de bir hastada maymun çiçeği hastalığı tespit edildiğini, bağışıklık sistemi yetersizliği olan 37 yaşındaki hastanın tecrit edildiği bildirmişti.
Sağlık Bakanlığı yetkilileri ise SÖZCÜ'ye yaptığı açıklamada Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'nde M çiçeği şüphesiyle hastalara test yapıldığını, sonuçların negatif çıktığını bildirdi.
Açıklamada "Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'nde M çiçeği şüphesiyle tedbiren PCR testleri yapılan hastaların sonuçları negatif çıktı. Şüpheli hastalarda uyuz ve el-ayak hastalığı tespit edildi" denildi.
İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN AÇIKLAMA
Öte yandan Ankara İl Sağlık Müdürlüğü, SÖZCÜ'nün gündemi sarsan haberinin ardından karantinaya alınan bir hasta olmadığını iddia etti. Vatandaşların resmi açıklamaları dikkate alması istendi.
MAYMUN ÇİÇEĞİ NASIL BULAŞIYOR
Maymun çiçeği virüsü fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşıyor.
Virüsün neden olduğu vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu ve benzeri eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en önemli bulaş nedenleri arasında yer alıyor.
İlk belirtiler virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 günde ortaya çıkabiliyor.
MAYMUN ÇİÇEĞİ TEDAVİSİ VAR MI?
Özel bir tedavi yöntemi olmayan hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılıyor. Vakaların büyük bir kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşuyor.
MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ BELİRTİLERİ
M çiçeği virüsü belirtileri arasında en belirgini yüz, eller, ayaklar ve vücudun diğer bölgelerinde görülebilen döküntüler oluyor.
Maymun çiçeği virüsü belirtileri arasında yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme de yer alıyor.
Özel bir tedavi yöntemi olmayan hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılıyor.
MAYMUN ÇİÇEĞİ NEDİR?
M çiçeği, insanları ve hayvanları etkileyen viral bir enfeksiyondur. “Ortopoksvirüs cinsi” olarak sınıflandırılan virüs grubuna aittir.
M çiçeği, "Monkeypox" olarak da bilinen, Orta ve Batı Afrika'da yaygın olan bir viral hastalıktır. Hastalık, Poxviridae ailesine ait olan Monkeypox virüsünden kaynaklanır. Virüs başlangıçta sadece hayvanlardan insanlara bulaşıyordu ama artık insandan insana da bulaşabiliyor.
İlk olarak 1958'de maymunlarda görülmesinden dolayı "maymun çiçeği" olarak adlandırıldı. 1970'te bildirilen ilk insan vakası, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde dokuz aylık bir erkek çocuk olmuştu.
Vakaların büyük bir kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşuyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), "maymun çiçeği hastalığı (Monkeypox)" ismini, 2022'de ırkçılık ve ayrımcılık kaygısıyla "mpox" olarak değiştirdi.