Elazığ'ın Maden ilçesinde faaliyet gösteren SSS Yıldızlar Holding’e bağlı Eti Gümüş fabrikasında çalışan yaklaşık 150 işçi, aylardır maaşlarını alamıyor. Bir kısmı işten çıkarılan, bir kısmı ise zorunlu ücretsiz izne gönderilen işçiler, muhatap bulamamaktan ve haklarını alamamaktan şikâyetçi. Cumhur İttifakı’nın AKP’li ve MHP’li milletvekilleri ise işçilerin çığlığına kulağını tıkamış durumda.

ELAZIĞ'DA İŞÇİ AÇ, VEKİL YOK

2004 yılında AKP iktidarında özelleştirilen tesiste aylardır emeklerinin karşılığını alamayan işçiler, umutsuzca seslerini duyurmaya çalışıyor. İşçilerden Ahmet Yılmaz, "Son 5-6 aydır maaşlarımızı alamıyoruz. Maaşım 20 bin 500 TL ama dört aydır tek kuruş almadım. Bazı arkadaşlarımız mahkemeye gitti, mahkemeyi kazandı ama fabrika yönetimi yine de maaşları ödemedi" diyerek yaşadıkları çaresizliği dile getirdi. Yıldızlar Holding’in fabrikasında yaşanan bu tabloya rağmen, Elazığ’ın AKP’li milletvekilleri Erol Keleş, Ejder Açıkkapı, Mahmut Rıdvan Nazırlı ile MHP’li milletvekili Semih Işıkver’in sessiz kalması ise tepkilere neden oldu.

80 YILLIK FARBİKA KAPANIYOR CUMHUR İTTİFAKI İZLİYOR

İşçilerin yaşadığı mağduriyet sadece Eti Gümüş fabrikası ile sınırlı değil. Elazığ'da 1944 yılında kurulan ve kentin hem ekonomik hem de kültürel hafızasında önemli bir yeri olan 80 yıllık şarap fabrikası, 2020 Elazığ depremi ile 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar gördüğü gerekçesiyle kapatılmasına karar verildi. Depremler sonrası alınan kapatma kararıyla onlarca çalışan işsiz kalırken, şehrin önemli bir üretim kaynağı da tarihe karıştı. Fabrikanın kapatılmasına sadece Cumhuriyet Halk Partisi itiraz ederken, AKP ve MHP'li milletvekilleri bu süreçte de sessiz kaldı. Elazığlı yurttaşlar ve işçiler, “Memleketin 80 yıllık değeri göz göre göre kapatıldı, kimse sahip çıkmadı” diyerek tepkilerini dile getirdi. Böylece hem özel sektör eliyle mağdur edilen işçiler, hem de kamusal bir değer olan şarap fabrikasının kapanışı karşısında yine sahipsiz bırakıldı.