Tüketici dergisi 60 Millions de Consommateurs, konserve ton balıklarında cıva seviyelerinin tehlikeli düzeylere ulaştığına dair bir açıklama yaptı. Avrupa çapında satılan 148 farklı ton balığı kutusu incelendi ve hepsinde cıva tespit edildi. 

YASAL SINIRIN 4 KATI

Yasal limitin 1 mg/kg olduğu göz önüne alındığında bazı markalarda bu seviyenin çok üzerinde cıva tespit edildi. Örneğin, bazı kutularda 3,9 mg/kg'a kadar cıva bulundu. Ton balıkları, metil cıva adı verilen ve insan sağlığı için son derece tehlikeli olan bir formu biriktirebiliyor.

HANGİ MARKALAR TEHLİKELİ

Araştırmada cıva oranı en yüksek çıkan markalar şu şekilde:

- Petit Navire (Carrefour City’de satılan kutularda 3,9 mg/kg cıva!)

- Cora, Pêche Océan ve Saupiquet markaları da riskli ürünler arasında yer alıyor.

GIDA ŞİRKETLERİNDEN TEPKİ 

Gıda üreticileri, ton balığının güvenli olduğunu ve Avrupa standartlarına uygun olduğunu savunsa da bazı yetkililer bu açıklamalara karşı çıktı. Yetkililer, şirketleri test sonuçlarını manipüle etmekle suçlarken, "Ortalama değerler kullanılarak, bazı kutulardaki yüksek cıva seviyeleri gizleniyor" şeklinde açıklamalarda bulundu.