Marketlerden avokado satın alacak olan tüketicilere yapılan uyarıda meyvelerinin eve götürülüp yenmeye hazır olup olmadığını, kontrol etmeleri tavsiye edildi. Avokadoların çoğu, alışveriş sırasında yeterince olgun olmayabiliyor bu yüzden yanlış seçim yapıldığında tüketici, uzun bekleme süreleriyle baş başa kalabiliyor. 

Peki, olgunlaşmış bir avokadoyu nasıl seçebilirsiniz? İşte, dikkat etmeniz gereken dört temel nokta:

Renk

Avokadonun rengi, olgunluğunu gösteren en önemli faktörlerden biridir, olgunlaşmış avokadolar genellikle koyu kahverengi veya neredeyse siyah renkte olur fakat bu durum çeşidine göre değişebilir. Fuerte, Ettinger, Reed ve Sharwill gibi bazı türler olgunlaştığında hala yeşil kalabilir, bu nedenle avokadonun çeşidini kontrol etmek önemlidir.

Yumuşaklık

Avokadonun olgun olup olmadığını anlamanın en kolay yollarından biri de hafifçe sıkmaktır eğer avokado, parmaklarınızla hafifçe esniyorsa tam olgunlaşmıştır eğer fazla yumuşaksa aşırı olgunlaşmış demektir. Bu durumda avokadoyu yemek biraz daha beklemeniz gerekirken, sert avokadolar daha geç olgunlaşır.

Cilt yapısı

Avokadonun dış yüzeyinin dokusuna dikkat edin. Yüzeyin pürüzlü olması, avokadonun olgun olduğunu gösterirken, üzerinde büyük çukurlar veya girintiler varsa bu morarmış ve bozulmuş olabileceğini işaret eder. Bu yüzden bu tür avokadoları almakta kaçının.

Sap kontrolü

Avokadonun sapını hafifçe çekerek kontrol edin. Eğer alt kısımdaki bölge yeşilse, bu avokadonun olgun ve kremamsı olduğunu gösterir. Kahverengiye dönmüşse, fazla olgunlaşmış demektir ve tüketilmeden önce bozulma riski taşır.