Kızıl Gezegen’in geçmişte daha sıcak ve nemli olduğu, dolayısıyla sıvı su barındırdığı geniş ölçüde kabul görüyor. Ancak günümüzde Mars’ın düşük sıcaklığı ve atmosfer basıncı nedeniyle yüzeyde su bulunması oldukça düşük bir olasılık olarak değerlendiriliyor.

1970’lerden bu yana Mars’taki krater duvarları ve yamaçlarda gözlenen koyu çizgiler, uzun süre suyun aktığı düşüncesiyle açıklanmaya çalışılmıştı. Ancak Nature Communications dergisinde yayımlanan yeni araştırma, bu görüşe karşı güçlü kanıtlar sunuyor.

Araştırma kapsamında 86 binden fazla uydu görüntüsü analiz edildi. Brown Üniversitesi ve Bern Üniversitesi’nden bilim insanlarının da yer aldığı ekip, bu görüntülerde yaklaşık 500 bin adet yamaç çizgisi tespit etti ve bu verileri analiz etmek için özel bir makine öğrenimi algoritması geliştirdi.

Analiz sonucunda bu yamaç çizgilerinin, su veya buzla değil; ince toz tanelerinin eğimli yüzeylerde birikmesi ve ardından rüzgar, mikro meteor çarpması ya da depremler gibi dış etkilerle aşağı doğru itilmesi sonucu oluştuğu belirlendi.

Independent'ta yer alan habere göre; Brown Üniversitesi'nden Adomas Valantinas, “Ultra ince tozlar, müdahale durumunda sıvı benzeri davranabilir. Mars’taki düşük yerçekimi bu etkiyi artırıyor ve suya benzer izlenim veren şekiller ortaya çıkıyor” dedi. Yani bu şeritler, dökülen kuru kumun sıvı gibi akmasıyla oluşan doğal desenlere benziyor.

Araştırmada ayrıca bu şekillerin sıcaklık artışı, nem oranı ya da yönelme ile bir ilgisi olmadığı, daha çok rüzgar hızı ve toz birikimiyle bağlantılı olduğu vurgulandı. Bu da bu oluşumların daha kurak bir kökene işaret ettiğini gösteriyor.

Yine de bilim insanları, bu bulguların Mars’ta sıvı suyun kesin olarak olmadığını göstermediğini belirtiyor. Bern Üniversitesi’nden Valentin Bickel, “Her şey yaşanabilirlik ve yaşam arayışıyla bağlantılı. Eğer bu çizgiler suyla ilişkili değilse, dikkatimizi daha umut verici bölgelere yönlendirmemiz gerekir” dedi.