Bilim insanları, Kızıl Gezegen olarak adlandırdıkları Mars ile dünya arasında bir bağlantı olduğunu ortaya çıkardılar.

Sidney Üniversitesi'nden araştırmacılar, gezegenimizde 40 milyon yıldan fazla süredir devam eden 2,4 milyon yıllık dev girdap döngüsü buldular.

Yoğun sualtı dolaşımı, Mars ve Dünya arasındaki yerçekimsel etkileşimlerle bağlantılıydı; Kızıl Gezegen, her birkaç milyon yılda bir gezegenimizi Güneş'e yaklaştırıyordu. 

Ekip, deniz tabanındaki çökeltileri analiz etmek için dünya genelinde okyanuslarda delik açtı. Örnekler, derinliklerin altında güçlü bir dolaşımın gerçekleştiğine işaret eden döngüleri gösterdi.

Araştırmanın başyazarı Dr. Adriana Dutkiewicz, çökeltilerdeki döngülerin işaretlerini ortaya çıkarmanın onları şaşırttığını söyledi: "Bunları açıklamanın tek bir yolu var: Güneş'in etrafında dönen Mars ve Dünya arasındaki etkileşimlerdeki döngülerle bağlantılılar."

Ay'ın çekim kuvveti okyanuslarda gelgitlere neden oluyor, ancak yeni çalışma Dünya'yı etkileyen başka bir gezegenin varlığını ortaya çıkaran ilk çalışma.

Ortak yazar Profesör Dietmar Mülle ise şunları söyledi: "Okyanuslarda derin su karışımının gücüne katkıda bulunan en az iki ayrı mekanizmanın olduğunu biliyoruz. AMOC bunlardan biri, ancak derin okyanus girdapları, sıcak iklimlerde okyanusun havalandırılmasında önemli bir rol oynuyor gibi görünüyor.

Elbette bu, su kütlelerinin alçak enlemlerden yüksek enlemlere ve tersi yönde taşınması açısından AMOC ile aynı etkiye sahip olmayacaktır.

Bu girdaplar dev girdaplar gibidir ve genellikle derin deniz tabanına ulaşır, bu da deniz tabanı erozyonuna ve kar yığınlarına benzer şekilde  büyük tortu birikimlerine neden olur."

Dutkiewicz de "65 milyon yıla yayılan derin deniz verilerimiz, daha sıcak okyanusların daha güçlü bir derin sirkülasyona sahip olduğunu gösteriyor" dedi.