Düzgün beslenmenin genel sağlıkta oynadığı büyük rol bilim insanları tarafından sürekli olarak vurgulanıyor. Bununla birlikte ABD’de yapılan bir çalışma meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyetin hem kalp hem de böbrek sağlığını iyileştirirken kan basıncını düşürdüğünü doğruladı.
Çoğu modern diyet, vücutta yüksek seviyelerde sağlıksız asit üreten hayvansal ürünleri içerse de, meyve ve sebzeler bu asidi nötralize etmeye yardımcı olabilir.
Araştırmayı yürüten Teksas Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde iç hastalıkları profesörü olan Dr. Donald Wesson, "Modern toplumlarda tükettiğimiz yiyeceklerde meyve ve sebzeden çok et gibi hayvansal ürünler içeren yiyecekler olursa asit üreten bir vücudumuz olur” diyor.
American Journal of Medicine'de yayımlanan çalışmada, birincil hipertansiyonu olan ve aynı zamanda çok yüksek kan asidi seviyelerine sahip 153 hasta üç gruba ayrıldı: günlük diyetlerine 2 ila 4 porsiyon meyve ve sebze ekleyenler; sodyum bikarbonat (kabartma tozu) tabletleri alanlar ve standart kan basıncı tedavisi ve ilaçları alanlar. Hastalar beş yıl boyunca takip edildi.
Elde edilen sonuçlara göre, daha fazla meyve ve sebze yiyen veya karbonat tabletleri alan her iki grubun da böbrek sağlığı iyileşmişti. Ancak, yalnızca yüksek meyve ve sebze diyeti hem böbrek sağlığını hem de kalp sağlığını iyileştirdi.
Çalışmada katılımcılara elma, portakal, şeftali ve kuru üzüm gibi meyveler ve havuç, karnabahar, patlıcan ve marul gibi sebzeler verildi. Buna göre kuru üzümün vücuttaki asidi nötralize etmede en etkili olduğu bulundu.
Dr. Wesson, taze meyve ve sebzeye erişimi olmayan kişilerin bunun yerine karbonat tabletlerine yönelmemeleri gerektiği konusunda ise uyarıda bulundu.
Daha fazla sebze, meyve tüketmek isteyenler için de beslenme uzmanı Amy Kimberlain bazı tavsiyelerde bulundu.
DAHA SAĞLIKLI BESLENMEK İÇİN BUNLARI YAPIN
1. Her hafta yeni bir mevsim meyvesi veya sebzesi deneyin.
2. Kahvaltıda yumurtalarınıza (çırpılmış veya omlet) sebzeler ekleyin.
3. Yulaf ezmenize meyve ekleyin.
4. Salatada sadece marul ve domates kullanmak yerine, salatayı daha ilgi çekici hale getirmek için daha fazla sebze ekleyin; rendelenmiş havuç, salatalık, mantar, pancar vb.
5. Hafta boyunca pişireceğiniz sebzeleri fırınlayın ve hafta boyunca yemeklerinize ekleyin, örneğin fırında közlenmiş biber ve soğan.
6. Ev yapımı çorbalar ve/veya soteler, öğününüzün temelini sebzelerden oluşturmanın harika bir yoludur.
7. Dondurulmuş meyve ve sebzeleri elinizin altında bulundurun hem bozulmazlar hem de farklı yemeklere ekleyebilirsiniz.
8. Sebzeleri humus veya yoğurtlu sos gibi bir sosla atıştırın.
9. Önceden doğranmış meyve ve sebzeleri elinizin altında bulundurun.