Lastik basıncısının yetersiz olması, yuvarlanma direncinin artmasına ve buna bağlı olarak motorun istenilen hızı korumak için daha fazla güç harcamasına neden olur. Durum böyle bir noktaya geldiğinde doğrudan yakıt tüketimi artar.
Yapılan araştırmalar sonucunda yalnızca 0,14 bar düşük hava basıncının, her bir lastikte yakıt tüketimini yüzde 1 oranında artırabileceğini ortaya koydu.
Küçük gibi gözüken bu fark, uzun bir zaman dilimine yayıldığında ek bir maliyete dönüşebilir. Düzenli olarak lastik kontrolü ve doğru şişirme, sürüş verimliliği artırarak oluşacak olan emisyonları azaltır.
GÜVENLİK VE PERFORMANS AÇISINDAN ÖNEMLİ AVANTAJLAR
Yakıt tasarrufu sağlamanın yanı sıra, doğru lastik basıncı araç güvenliği ve performansı için de kritik bir rol oynar. Yetersiz şişirilmiş lastikler, yol tutuşunu olumsuz etkileyebilir, durma mesafesini uzatabilir ve aşırı ısınma nedeniyle lastik arızası riskini artırabilir. Aksine, aşırı şişirilmiş lastikler daha kötü sürüş koşulları yaratır ve dengesiz aşınmaya yol açar. Üretici tarafından önerilen lastik basıncının korunması, aracın optimum performansını ve güvenliğini sağlar.
LASTİKLERİN DÜZENLİ OLARAK KONTROL EDİLMESİ GEREKLİDİR
Sürücüler, uygun lastik basıncını sağlamak için aşağıdaki adımları izlemelidir:
Lastik basıncını düzenli olarak kontrol edin: Güvenilir bir lastik basınç göstergesi kullanarak, yedek lastik dahil tüm lastikleri en az ayda bir kez ve uzun yolculuklardan önce kontrol edin. Sıcaklık değişiklikleri ve doğal hava kaybı nedeniyle lastik basıncı zamanla düşebilir.
Üreticinin tavsiyelerine uyun: Tavsiye edilen lastik basıncı, aracın kullanım kılavuzunda veya sürücü kapısı çerçevesindeki etikette yer alır. Bu değerler, aracın tasarımına ve performans gereksinimlerine göre belirlenir.
Hasar ve aşınmayı kontrol edin: Lastiklerinizi, geometri veya süspansiyon sorunlarına işaret edebilecek hasar, delik veya düzensiz aşınma belirtileri açısından düzenli olarak inceleyin.
Uygun basınçta şişirilmiş lastikler sadece daha düşük yakıt tüketimi sağlamaz, aynı zamanda lastiklerin ömrünü de uzatır. Bu da lastiklerin daha az sıklıkta değiştirilmesi ve üretimi ile atılması sırasında çevresel etkilerin azalması anlamına gelir.