Mısır Merkez Bankası'nın dünkü sert faiz artışı ve para biriminde devalüasyon kararlarları dünyada geniş yankı buldu. 

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) talepleri doğrultusunda dün politika faizini 600 baz puan artırarak yüzde 27,25'e yükselten Mısır Merkez Bankası, döviz politikasında da sabit kur rejiminden dalgalı kur rejimine geçiş yaptı. 

Bu kararlar sonrasında resmi dolar/pound kuru, 30,9'dan 50,6'ya kadar yükseldi ve Mısır tarihinin en sert devalüasyonuna imza atılmış oldu. 

Böylece son iki yıla bakıldığında, ABD doları karşısında en fazla değer kaybeden para birimleri listesinde Mısır poundu, Türk lirasını geçerek ikinci sıraya yerleşti.

KAYIPTA İLK SIRADA ARJANTİN PESOSU VAR

Bu listede dolara karşı iki yıldaki yüzde 87,2'lik kayıpla Arjantin pesosu ilk sırada yer alırken, Mısır poundu yüzde 68,3'lük kayıpla ikinci sıraya yükseldi. TL ise yüzde 54,8'lik kayıpla üçüncü sırada yer aldı. 

Pakistan rupisi yüzde 36,4'lük kayıpla dördüncü olurken, Sri Lanka yüzde 34,4'lük kayıpla beşinci oldu.

Savaşa ve yaptırımlara rağmen Rus rublesi iki yılda dolara karşı yüzde 53,1'lik değer kazancıyla listede en iyi performans gösteren para birimi olarak dikkat çekti.

MISIR'DAN IMF İLE ANLAŞMA

Abdülfettah es-Sisi yönetiminde son yıllarda ciddi bir döviz kriziyle karşı karşıya kalan ve son iki yılda iki kez devalüasyona gitmek zorunda kalan Mısır, Körfez ülkelerinden ve IMF'den gelen paralarla nefes almaya çalışıyor.

Dünkü faiz artışı ve devalüsyon kararları sonrasında IMF ile anlaşma imzalandı.

Başkent Kahire'yi ziyaret eden IMF heyeti başkanı Ivanna Vladkova Hollar, 2 yıl önce imzalanan anlaşmadaki kredinin değerinin 3 milyar dolardan 8 milyar dolara çıkarıldığını duyurdu.

Hollar, Gazze savaşı nedeniyle art arda yaşanan ekonomik zorluklar ve Süveyş Kanalı gelirlerindeki düşüş sonrası kredinin değerinin 3 milyar dolardan 8 milyar dolara çıkarıldığını belirtti.

Mısır'ın döviz gelirleri, İsrail'in Gazze Şeridi'ne savaş açtığı ekim ayından bu yana turizm sektöründeki gerilemeden ve Kızıldeniz'in güneyindeki Husi saldırıları nedeniyle Süveyş Kanalı'ndaki gemilerin transit ücretlerinde yaşanan düşüşten olumsuz etkilenmişti.