Neandertaller, modern insanın en yakın akrabalarıydı ve iki tür, Neandertallerin nesli tükenmeden önce, birçok kez melezleşerek aynı bölgelerde yaşadı.. Bu yüzden Neandertal DNA'sı, bugün hala birçok Avrasyalı insanın genlerinde izlerini taşıyor.

Bir Neandertale ilk bakışta, belirgin kemerli kaşları, geniş ve çıkıntılı burnu ve biraz daha uzun kafatası ile kolayca tanınabilirdik. New York Üniversitesi’nden biyolojik antropolog Shara Bailey, "New York metrosunda bir Neandertal görsek, onu hemen fark ederdik" diyor.

Londra Doğa Tarihi Müzesi'nde insan evrimi alanında araştırma görevlisi olan Chris Stringer ise, Neandertallerin çenelerinin daha küçük, ön dişlerinin daha büyük olduğunu ve kafataslarının daha uzun ve alçak olduğunu belirtiyor.

Özellikle kafatasının tabanındaki oksipital kemik üzerindeki çıkıntı ve suprainiac fossa adı verilen çöküntü, Neandertallerin ayırt edici özellikleri arasında yer alıyor.

İşte en yakın insan akrabalarımızın bizden ayrıldığı bazı temel noktalar...

Fiziksel Yapılarıyla Uyum Sağlayan Bir Yaşam

Neandertaller, modern insanlara göre daha kaslı ve güçlü bir vücut yapısına sahipti. Geniş omuzları, geniş göğüs kafesleri ve geniş kalçaları, zorlu yaşam koşullarına uyum sağlamalarına yardımcı oluyordu.

Araştırmacılar, Neandertallerin akciğer kapasitesinin modern insanlara göre yüzde 20 daha büyük olduğunu tespit etti. Bu durum, soğuk iklimlerde yaşayan Neandertallerin daha fazla oksijen almalarını sağlayarak hayatta kalmalarını kolaylaştırıyordu.

Davranış Biçimleri ve Kültürel Adaptasyonlar

Neandertaller, ölülerini gömüyor, hastalarına bakıyor ve mağaralarda yaşıyorlardı. Küçük topluluklar halinde yaşayan bu tür, ateş yakmayı biliyor ve muhtemelen kendilerine özgü bir dile sahipti. Ancak modern insanlara kıyasla daha kısa ömürlü oldukları düşünülüyor.

Beslenme Alışkanlıkları ve Yaşam Alanları

Neandertaller, hem et hem de bitkisel besinlerle besleniyorlardı. Büyük ve orta boy av hayvanlarını avlayan Neandertaller, uzun menzilli silahlar yerine pusu avcılığını tercih ediyorlardı. Yaşadıkları bölgeye göre hayvan derilerinden yapılan basit giysiler kullanıyorlardı.

Modern İnsanla Benzerlikler ve Farklılıklar

Her ne kadar Neandertaller ve modern insanlar birçok yönden farklı olsa da, aralarında bazı benzerlikler de bulunuyor. Örneğin, ilk modern insanlar da Neandertaller gibi taş aletler kullanıyordu. Ancak yaklaşık 50 bin yıl önce modern insanda yaşanan kültürel bir patlama ile birlikte, iki tür arasındaki farklar daha belirgin hale geldi.