Daily Mail'de yer alan habere göre; Manchester Üniversitesi'nden fizik profesörü ve aynı zamanda eğitimli bir şef olan Rob Appleby, mükemmel biftek için Albert Einstein’dan ilham alan bir formül geliştirdi. Formül, etin ağırlığından çok kalınlığının önemli olduğunu ve pişirme süresini belirlemede anahtar rol oynadığını gösteriyor.

Einstein'ın parçacık hareketlerini tanımlamak için geliştirdiği L² = 4Dt formülünü temel alan Appleby, bu denklemi biftek pişirme süresine uyarladı. Formülde L bifteğin kalınlığını, T pişme süresini ve D ise ısının ette yayılma hızını, yani difüzyon katsayısını temsil ediyor.

Appleby, bu formülü kullanarak ev şeflerinin işini kolaylaştıracak basit bir zaman çizelgesi de hazırladı. Örneğin, 2 cm kalınlığında bir biftek yaklaşık 4 dakikada pişerken, 4 cm kalınlığındaki bir biftek için bu süre 12 dakikayı aşabiliyor.

“Biftek pişirme sanıldığı kadar belirsiz değil. Isı daha kalın etlerde daha uzun sürede yayılır ve bu formül tam olarak ne kadar sürdüğünü hesaplamamıza yardımcı olur” diyen Appleby, aynı zamanda sık yapılan bir yanılgıyı da “Biftek kalınlığı iki katına çıktığında, pişirme süresi de sadece iki katına çıkmaz; dört katına çıkabilir.” sözleriyle çürüttü.

Bu yeni yaklaşım, özellikle ızgarada pişirilen bifteklerde dışı yanmış, içi çiğ kalmış biftek felaketlerinin önüne geçmeyi hedefliyor. Polhill BBQs'den Josh Novell ise bu yöntemin barbekü yapanların güvenini artıracağını söylüyor: 

“Biftek söz konusu olduğunda herkes tereddütlüdür ama bu yöntem tahmin yürütmeye gerek bırakmıyor. Doğru araçlarla, doğru yöntemle herkes harika biftekler yapabilir.”