Tarihi 1700’lere dayanan kamkat meyvesi, üzüm büyüklüğünde ve portakala benzer yapısıyla dikkat çekiyor. Kumkuat ağaçlarında yetişen bu meyve, sağlığa olan faydalarıyla son yıllarda oldukça ilgi görmeye başladı. Özellikle saksıda yetiştirilebilen ve kilosu 150-200 lira aralığında satılan kamkat sadece lezzeti ilde değil, bir şifa kaynağı olarak da görülüyor.
Kamkat, içerdiği zengin besin maddeleriyle adeta vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri sunuyor. Hem kabuğu hem de tohumları yenebilen bu meyve, Omega-3 yağ asitleri gibi sağlıklı yağlar içeriyor. İçeriğindeki antioksidanlar ve C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor, vücudu enfeksiyonlara karşı koruyor.
VÜCUDUN GENEL SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRİYOR
Kamkatın sağlığa olan faydaları saymakla bitmiyor. Kalp sağlığını destekleyen, göz sağlığını iyileştiren ve kilo vermeye yardımcı olan bu meyve, sindirim sistemini düzenleyen yüksek lif içeriğiyle de dikkat çekiyor. Ayrıca kan şekeri ve kolesterol seviyelerini düşürerek, vücudun genel sağlığını iyileştiriyor. Kemik sağlığını güçlendirirken cildi besliyor ve serbest radikallerin etkisini azaltarak oksidatif stresi önlüyor.
Kamkat, aynı zamanda C vitamini ihtiyacının yarısını karşılayarak bağışıklık fonksiyonlarını güçlendiriyor ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı etkili oluyor. Soğuk algınlığı semptomlarını hafifleten kamkat, her evde mutlaka bulunması gereken, saksıda kolayca yetiştirilebilen, fiyatı ile de dikkat çeken sağlıklı bir meyve.