Süt ürünleri yüksek kaliteli protein içermekle kalmaz, aynı zamanda kalsiyum açısından da oldukça zengindir. 

Kalsiyum, kemik sağlığı için önemli bir mineral olsa da proteinler de uzun süreli tokluk hissi sağlayarak aşermeyi önler ve kilo kaybına destek olur. Bu nedenle hem kalsiyum hem de protein içerdiği için süt ürünleri hem besleyici hem de doyurucu olma özellikleriyle sağlıklı beslenmenin önemli bir parçası.

Süt ürünleri kıyaslandığından özellikle öne çıkan bir tür var; Sky. Skyr, az yağlı kuark ve yoğurt arasında sağlıklı bir orta yol olarak kabul ediliyor.

Neredeyse hiç yağ yok

100 gramında neredeyse hiç yağ bulunmazken, yüksek miktarda kalsiyum içerir ve içerdiği protein, kalsiyumun emilimini artırır. Ayrıca skyr, bağırsak florasını olumlu yönde etkileyen laktik asit bakterileriyle de bağışıklık sistemini güçlendirir.

Bol miktarda potasyum ve magnezyum içermesi nedeniyle de kan basıncını düşürüp, kardiyovasküler hastalık riskini azaltır.  

Yüksek protein tokluk hissi sağlar

Skyr ve kuark, yüksek protein içerikleri ve düşük kalori miktarlarıyla kilo verme hedefi olanlar için en iyi seçenektir. Yüksek protein, kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur ve uzun süreli tokluk sağlayarak daha az yemek yenmesine imkan tanır.

Ancak, her bir süt ürününün kendine göre avantajları ve dezavantajları olduğu için, süt ürünü seçimi genellikle kişisel tercihlere ve sağlık hedeflerine göre yapılmalıdır.

Skyr nedir?

Skyr, İskandinavya kökenli bir süt ürünüdür ve özellikle İzlanda'da yaygın olarak tüketiliyor. Süzme yoğurda benzeyen ancak daha hafif bir tada sahip olan skyr, Baltık ülkeleri, Almanya ve Rusya gibi bölgelerde de sıklıkla yoğurt yerine taze ekşi süt peyniri olarak tercih edilir. Skyr'ın yapısal olarak yoğurt ile benzerlikleri bulunsa da, yoğurttan daha yoğun ve kremamsı bir kıvama sahiptir. Bu özelliği, onu hem tat hem de besin değeri açısından eşsiz klılıyor. Yüksek protein içeriği ve düşük yağ oranı ile skyr, sağlıklı bir atıştırmalık veya yemek eklemesi olarak da popülerdir.