Yaz aylarında başlayan kışlık konserve hazırlığı, ekim ayında da tam gaz devam ediyor. 

Ev hanımları başta olmak üzere birçok insan, kış mevsiminde taze ve ekonomik domates tüketmek için çok sayıda konserve ile kışlık hazırlığına başlarken, oldukça popüler olan bu uygulama hakkında bilinmeyen bir detay ortaya çıktı. 

HEM EKONOMİK HEM LEZZETLİ 

Yaz aylarında uygun fiyattan satılan kilolarca domatesin kaynatılarak kavanozlara koyulmasının ardından kaya tuzu eklenerek hazırlanan kışlık domatesler, soğuk havalarda saniyeler içerisinde yemek sosları ya da menemenlik olarak tüketilebiliyor. Aynı şekilde turşular için de kışlık hazırlama yöntemine başvurulurken, Doğu toplumlarında yaygın olan bir inanışa göre kışlık hazırlanan kavanozlar bir daha asla evlerde saklanmıyor. 



FELAKETLERİN HABERCİSİ OLARAK GÖRÜLÜYOR 

Asya ülkelerinde oldukça popüler olan kışlıklar, hazırlanıp tüketildikten sonra garaj, ahır ya da bodrum katlarında saklanıyor. Türkiye'de sık sık kiler dolaplarında ya da evin boş bölümlerinde saklanılmasına karşın, Doğu toplumlarının bu durumu tercih etmemesinin arkasında yıllar içerisinde yaygınlaşmış batıl inanışlar yatmakta. 

Evlerde boş kavanoz bulundurmak, Doğu toplumlarında doğrudan felaket ile ilişkilendiriliyor. Evdeki güzel enerjiyi çektiğine inanılan bu kavanozlar, hanedeki maddi durumun kötüleşmesine ve olumsuz bir enerjinin yayılmasına aracılık ediyor. Türkiye'de yaygın olan İslam inancında buna benzer bir durumun olmaması, çok sayıda evde kiler dolaplarında ya da mutfak dolaplarının üzerinde onlarca kışlık kavanozun saklanmasına neden olsa da, son yıllarda internette yayılan bilgilerin ardından Asya toplumlarına benzer olarak boş kavanozları evde bulundurma davranışı da giderek yaygınlaşmakta.