Oturma odaları ve mutfaklarda kendine çoktan yer bulan vintage stil, artık yatak odalarına uzandı. Geleneksel yorgan, modern dokunuşlarla yeniden yorumlanarak yatak odalarına şık bir dönüş yapıyor.
Bir zamanlar tüm yatak odalarında bulunan klasik kapitone yorganlar, şimdi pamuklu kadife gibi asil kumaşlarla ve çağdaş renk paletleriyle güncellenmiş modelleriyle yatak odalarını süsleyecek.
Yorganın çok yönlülüğü, onu yatak odası dekorasyonunun vazgeçilmez bir unsuru haline getiriyor. Yaz gecelerinde hafif bir örtü olarak, kış aylarında battaniyeye ek olarak ya da sadece dekoratif bir yatak örtüsü şeklinde kullanılabiliyor.
Yorgancıların piri Kamil Hindi'dir
Evliya Çelebi, İstanbul esnaflarını anlatırken yorgancılardan "Esnaf-ı yorgancıyan" olarak bahsetmekte ve dönemin yorgancı esnafının 105 dükkanda 400 kişiyle faaliyet gösterdiğini belirtmektedir. Pirlerinin Kamil Hindi olduğunu ifade eden Çelebi, Kamil Hindi’nin Hz. Muhammed’in kızları Rukiyye, Ümmü Gülsüm ve Fatımatü’z Zehra’nın çeyizlerini hazırlayan kişi olduğunu aktarır. Yorgancılar, atlas, diba ve ipek gibi zarif kumaşlardan yaptıkları yorganları ve aletlerini ellerine alarak geçit törenlerinde boy gösterirdi. 1640 tarihli narh defterlerinde ise yorgan, yastık ve yatakların ev eşyaları arasında önemli bir grup oluşturduğu görülmektedir. Yorgan yapımı için kullanılan kumaşlar, pamuk miktarı, boyut ve kaliteye göre ala, evsat, edna şeklinde sınıflandırılarak fiyatlandırılmıştır. İstanbul zerbabı, Bilecik çatması ve dolaması yanında Hint ve İran kumaşlarından yapılan yorganlar, bu dönemin lüks ev eşyalarının bir parçası olarak dikkat çeker.