Finansman maliyetlerindeki artış, kurdaki dalgalanma ve yüksek enflasyon; ofis ve perakende pazarında yatırımları sekteye uğratırken, doluluklarda ve kira artışlarında ise zirve yaşanıyor. Pandemi sonrası ofise dönüşlerde hızlanmanın gözlendiği 2023’te ofislerdeki doluluk oranları son 9 yılın zirvesine çıktı. Boşluk oranları da yüzde 12.14’e geriledi ve son 10 yılın en düşük seviyesi olan 2013 yılı oranlarına yaklaştı.

FİNANS MERKEZİ

Perakende tarafında ise kiralarda döviz bazında büyük artışların görüldüğü 2023’te İstanbul’un ana caddelerinde, kiralar bir yılda dolar bazında yüzde 66.67 arttı.

Cushman & Wakefield’in ‘Gayrimenkul Pazarı Görünümü’ başlıklı rapora göre, ticari gayrimenkullerde deprem dayanıklılık raporlarının daha çok talep edildiği bu dönemde Levent bölgesinde birincil ofis kiraları dolar bazında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8.6 oranında artarak metrekare başına 38 dolara, Esentepe-Gayrettepe-Zincirlikuyu hattında yüzde 12 artarak 28 dolara, Maslak’ta ise yüzde 20 artarak 24 dolara çıktı. Sınırlı arz nedeniyle kiralama işlemlerinin yüzde 40 azaldığına işaret edilen raporda “Tam kapasiteye ulaştığında 1.5 milyon metrekare kiralanabilir alan sunacak olan İstanbul Finans Merkezi’nin (İFM) tamamının açılmasının arz artışına önemli ölçüde destek sağlaması bekleniyor” denildi.

Metrekaresi 250 dolar

Turiste yapılan satışlarla son iki yılı büyüme ile kapatan perakende sektöründe, mağaza kiraları ise artıyor. Rapora göre, İstanbul’un ana caddelerinde yüzde 66.67 artan kiralar yine döviz bazında İzmir’de yüzde 28.57, Ankara’da ise yüzde 26.67 oranında yükseldi. Aylık metrekare kiraları ise İstanbul’da 250, İzmir’de 90 ve Ankara’da ise 95 dolar oldu. Raporda öğrenci yurtları ile ilgili de “Yurt sayısı bir önceki seneye göre yüzde 1.8 azalarak 5.373’e düştü, toplam öğrenci sayısı da 6.9 milyon oldu” tespiti yapıldı.