Dünyada bir kişinin yıllık ortalama 740 kilogram oksijen tükettiğini hatırlatan Amasya Orman Bölge Müdürü Ferdi Özer, “İklim değişikliği ve buna bağlı küresel ısınma artık ülkemizde de günlük yaşamın bir gerçeği haline geldi.

Yağışsız geçen uzun süreler, kuraklık ve bunun sonucu olarak artan orman yangınları, düzensiz ve aşırı yağışların ise sel felaketlerine yol açması, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çevresel sorunları daha görünür hale getirdi. Örneğin, İspanya’da geçtiğimiz günlerde bir yıl boyunca beklenen yağış miktarı, yalnızca 8 saatte yağınca ciddi can kayıpları ve büyük maddi hasar meydana geldi,” dedi.

Özer, Türkiye ormanlarının karbon tutma ve oksijen üretme kapasitelerinin iklim değişikliğiyle mücadelede kilit rol oynadığına değinerek, “Bir ağaç yılda yaklaşık 22,5 kilogram karbon tutarken, bir kişi yıllık ortalama 3 bin 592 kilogram karbondioksit salıyor. Ülkemiz ormanları ise yıllık 44 milyon ton oksijen üretiyor ve bu alanlar doğal karbon yutakları olarak yaklaşık 1 milyar 900 milyon ton karbonu bünyesinde tutuyor,” ifadelerini kullandı. Ormanların doğaya ve insan sağlığına sağladığı faydaların korunması için herkesin ormanlara sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Özer, ormanların sürdürülebilirliğinin iklim değişikliğiyle mücadelede büyük önem taşıdığını belirtti.