Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 2025-2027 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program'ı (OVP) duyurdu. Açıklamada, 2024 enflasyon hedefinin yüzde 41,5'e çıkarıldığı belirtildi. Geçen yıl yüzde 15,2 olarak belirlenen 2025 enflasyon hedefi de yüzde 17,5'e yükseltildi. 2026 yılı için ise daha önce yüzde 8,5 olarak belirlenen hedef, yüzde 9,7 olarak güncellendi.
ORTA VADELİ PROGRAM NEDİR?
5018 sayılı Kanunun 16’ncı maddesi gereğince, çok yıllı bütçe hazırlık süreci, Bakanlar Kurulunun en geç Eylül ayının ilk haftası sonuna kadar, makro politikalar, ilkeler, hedefler ve ekonomik göstergeleri de kapsayan Orta Vadeli Programı Kalkınma Bakanlığınca kabul etmesiyle başlar.
Orta Vadeli Program, bütçe sürecini başlatarak kamu politikalarını ve uygulamalarını stratejik amaçlar doğrultusunda şekillendirir ve bu doğrultuda kaynak tahsisini yönlendirir. Aynı zamanda kamu ve özel sektör için öngörülebilirliği artıran bir yol haritası görevi görür ve sosyal ve ekonomik alanlarda sağlanan gelişmelerin istikrarlı bir şekilde devam etmesine katkı sağlar.
Birbirini tamamlayan amaçlar, politikalar ve öncelikler sunan Orta Vadeli Program, makro ekonomik politikaların yanı sıra, gelişim eksenleri ve ana sektörleri de içerir.
Program, bakanlık ve kurumların bütçe hazırlık süreçlerinde, idari ve yasal düzenlemelerinde ve karar alma mekanizmalarında yol gösterici olarak kullanılır.
Dinamik bir yapıya sahip olan ve üç yıllık bir perspektifi içeren bu program, yıllık uygulama sonuçlarına ve genel koşullardaki değişimlere göre her yıl güncellenir. Bu kapsamda, Programın uygulanması ve etkileyebilecek dışsal faktörler yakından izlenir ve değerlendirilir. Programda belirlenen amaçların ve önceliklerin takibi, değerlendirilmesi ve Bakanlar Kuruluna raporlanmasından Kalkınma Bakanlığı sorumludur.
Orta Vadeli Program İçeriği;
– Kamu ve özel kesim için öngörülebilirliği artıracak bir yol haritası niteliğindedir.
– Çeşitli alanlarda birbirleriyle tutarlı bir amaç, politika ve öncelikler seti sunmaktadır.
– Makro politikaların yanı sıra, temel gelişme eksenlerini ve ana sektörleri kapsar.
– Uzun vadeli amaçlara katkıda bulunacak şekilde, üç yıllık dönemde üzerinde yoğunlaşılacak öncelikleri tespit eder.
– Uygulamaların sonuçları ve genel şartlardaki değişmeler dikkate alınarak, her yıl yenilenecek dinamik bir yapı arzeder.
– Üç yıllık perspektife sahiptir.