Hazine ve Maliye Bakanlığının bütçe görüşmelerinde Bakan Mehmet Şimşek’e özelleştirme ve faiz konusunda sert eleştiriler yöneltildi. 

Saadet Partisi Milletvekili Mesut Doğan, AKP iktidarının en iyi becerdiği işin kamu mallarını satmak ve bol bol faiz ödemek olduğunu söyledi. 2002 yılından bu yana yüzlerce fabrika, kamu arazisi ve kamu varlığını satan AKP’nin bu satışlardan elde ettiği 1.8 trilyon liranın 17 aylık faiz ödemelerine gittiğini açıkladı.

SATMAYI İYİ BECERİYORSUNUZ

Doğan, iktidarın kamu mallarını faiz ödemeleri uğruna sattığını belirterek, “Satmayı iyi beceriyorsunuz. 2002’den bu yana sigara fabrikalarını sattık, şeker fabrikalarını sattık, limanlarımızı sattık. Ne var ne yoksa sattık. Elde ettiğimiz para 63,4 milyar dolar. Onu bugünkü değer üzerinden karşılığı 1 trilyon 840 milyar ediyor. Bu ne demek? Sadece 17 aylık faize vereceğimiz para demek. Böyle bir ülke iflah olabilir mi? Bu size günah olarak yeter” dedi.

AKP’nin iktidara gelmek için millî görüşün otuz beş yıllık birikimini,  iktidarda kalmak için de Türkiye Cumhuriyeti devletinin yüzyıllık birikimini sattığını ifade eden Doğan, “Şimdi iktidar ömrünüzü uzatmak için bu ülkenin teminatı ve geleceği olan gençlerin geleceğini satmak istiyorsunuz” dedi. SP Milletvekili Necmettin Çalışkan da “Geçen yıl 565 milyar olan faiz ödemesi önümüzdeki yıl 1 trilyon 250 milyarı aşacak. Faiz ödemesi 2.5 kat artmış bir bütçenin savunulması hiçbir şekilde mümkün değil” dedi.

İYİ Parti Bursa Milletvekili Hasan Toktaş da iktidarın, ‘babalar gibi satarız’ deyip kamunun elindeki en değerli varlıkları yok pahasına sattığını belirtirken “SEKA kağıt fabrikalarının makinelerini hurda fiyatına sattınız. Babanızın malı olsa böyle mi satardınız, bu fiyatlara mı satardınız” diye sordu. Toktaş, Türk Telekom’un da Hariri ailesine satılıp parasının alınamadığını, bu satışın ‘yüz yılın soygunu ve dolandırıcılığı’ olduğunu söyledi. Toktaş, “Hariri Türkiye’den kazandığı parayla ABD’de sevgilisine ev aldı” dedi.

LÜBNAN’I DA DOLANDIRDI

Lübnan’ın ekonomik buhranla boğuştuğu günlerde para transferleriyle gündeme gelen Saad Hariri’nin Güney Afrikalı model Candice van der Merwe’ye 16 milyon dolardan fazla havale yaptığı iddia edilmişti.

Söz konusu iddianın kaynağı olan ABD merkezli yayın New York Times, 2 Ekim 2019’da yayımladığı haberde, Hariri’nin söz konusu kişiye 2013’ten bu yana para akışı sağladığını Güney Afrika’daki mahkeme kayıtlarından elde ettiğini duyurmuştu. Bu skandalın tartışıldığı günlerde, Lübnan’da WhatsApp’a vergi getirilmesi üzerine 17 Ekim 2019 eylemleri başlamış, halkın yolsuzlukla suçladığı Hariri protestolar başladıktan 12 gün sonra istifa etmişti.