Patatesleri doğru şekilde saklamak aslında hiç zor değil. Dikkat etmeniz gereken en önemli şey onları ışıktan korumak. Aksi takdirde hızla filizlenmeye veya yeşil lekeler oluşmaya başlar.

Patatesler ısıya ve ışığa maruz kaldığında hızla filizlenmeye başlar. Ve bu filizlenme sonucu patateste bulunan önemli besinler yok olur. Bu da patatesin kısa sürece bozulmasına neden olur. Filizlenen patatesler zehirlidir ve tüketilmemesi gereklidir.
 
Patatesler olgunlaşmamışken yani yeşilken zararlı bir besine dönüşür. Budan dolayı yüksek depolama sıcaklığı ve parlak ışıkta depolama nedeniyle toksisite artar.
 
Eğer patateslerini doğru bir şekilde saklarsanız bir sonraki sezonuna göre dayanabilirler. Geç patatesler eylül ve ekim aylarında, erken patatesler ise hazirandan itibaren olgunlaşır.

PATATESLER NASIL VE NEREDE SAKLANMALI?

Patateslerinizi karanlık ve serin bir yerde saklamaya dikkat edin. Eğer alanınız darsa patatesleri ışıktan korumak için bir çuvalda saklayabilirsiniz. Patatesleri saklamak için ideal sıcaklık 39 ile 46 dereceleri arasındadır. Çok sıcak olursa patatesler filizlenir çok soğuk olursa nişasta şekere dönüşür.
 
Patateslerin çürümemesi ve küflenmesini kuru ve havadar bir yerde saklayın. Patatesleri saklamanın en iyi yollarından biri de onları bir keten torba veya tahta kutu içinde üst üste gevşekçe istiflemektir. Plastik torbalarda patatesleri saklamayın.
 
Patatesleri soğuk bir alanda saklıyorsanız donmadan koruyun. Patatesleri asla dondurulmamalı veya dondurucuya koymamalısınız.
Diğer bir detay ise patateslerinizi diğer meyve ve sebzelerden ayrı tutun . Bazı insanlar patatesleri elmalarla birlikte saklamanın filizlenmesini engelleyeceğini iddia ediyor. Fakat, bu iddiayı destekleyen yeterli kanıt yok.