İran'ın İsrail'e insansız hava aracı ve füzelerle hava saldırısı başlatması sonrası başlayan çatışamanın piyasalara etkisi merakla takip ediliyor.

İran'ın saldırılarının tek seferlik olup olmadığına dair yatırımcı değerlendirmeleri yarın sabah emtia piyasasında yaşanacak hareketleri etkileyecek.

Orta Doğu'da yaşanan çatışmanın daha da kötüleşme ihtimali piyasaları diken üstünde tutarken, uzmanlar yeniden petrol ve altın piyasasına odaklanılacağını belirtiyor. Piyasalar için bu alandaki en büyük iki bileşen olan petrol ve altındaki hareketlerin ise bazı cevapları barındırması bekleniyor.

Ancak analistler gümüş fiyatlarının da yakından takip edilmesini öneriyor. Gümüşün hareketlerinin İran saldırısına ilişkin daha geniş piyasa duyarlılığı konusunda faydalı ve erken bir işaret olabileceği belirtiliyor.

'MAKSİMUM SEMBOLİZM AMA MİNİMUM HASAR'

İran'ın İsrail'e yönelik misilleme saldırısı, küresel petrol piyasası açısından hayati önem taşıyan Hürmüz Boğazı'ndan geçen ham petrol akışına yeniden odaklanılmasına neden olacak.

Analistler İran ile İsrail arasında doğrudan bir çatışma yaşanması halinde petrol fiyatlarının 100 dolara ulaşabileceğini söylüyor. 

Bloomberg Economics'in gelişmekte olan piyasalar baş ekonomisti Ziad Daoud, "İran misillemesini maksimum sembolizm ama minimum hasar yaratacak şekilde tasarladı" dedi.

Daoud, "İran saldırısı tek başına piyasaları hareketlendirmemeli. Ancak İsrail'in karşı tepkisini tetiklerse, o zaman çok tehlikeli bir yere doğru sürükleniriz. Bundan sonra ne olacağının anahtarı, ABD'nin İsrail'in tepkisini dizginleyip dizginleyemeyeceği" ifadelerine yer verdi.

İRAN'IN PARA BİRİMİ REKOR DÜŞÜK SEVİYEDE

İran'ın para birimi riyal, İsrail'e düzenlenen saldırının ardından resmi olmayan piyasada dolar karşısında kısa süreliğine rekor düşük seviyeye geriledi.

Döviz izleme sitesi Bonbast'ın verilerine göre, döviz kuru pazar günü yerel saatle sabah 10:30 civarında açık piyasada 705 bin riyal/dolar seviyesindeydi. İran para birimi o zamandan beri bazı kayıplarını telafi etti. 

Hükümet 2018 yılında resmi döviz kurunu 42 bin riyal/dolar olarak sabitlemişti.

İran riyali halihazırda Donald Trump döneminde uygulanan ve Tahran'ın en önemli ihracat kalemleri olan ham petrol ve petrol ürünlerinin satışını da azaltan ABD yaptırımlarının yol açtığı yüksek enflasyonun baskısıyla karşı karşıya.

İran topraklarından İsrail'e yönelik doğrudan bir saldırının ilk örneği olan bu saldırının ardından Tahran'ın daha fazla ticari ve diplomatik kısıtlamalara maruz kalma riski bulunuyor.

İSRAİL BORSASI DÜŞTÜ

Saldırının ardından İsrail şekeli zayıflarken Tel Aviv Menkul Kıymetler Borsası'nın ana endeksi de haftaya düşüşle başladı.

İsrail hisse senetleri erken işlemlerde yüzde 0,7'ye kadar yükseldi, ancak saat 11:40 itibariyle bu kazançları tersine çevirdi.

İsrail basınına göre, Tel Aviv Borsası verileri, ana endeksin (TASE 35) bugün yüzde 0,5 düşüşle 1928,5 puana gerilediğini daha sonra hafif toparlanarak 0,2'ye yükseldiğini gösterdi.

Borsada işlem gören hisselerdeki düşüş, Tahran'ın, haftanın ilk günü olan bugün erken saatlerde İsrail'e karşı askeri müdahalesini sonlandırdığını duyurmasının ardından sakinleşti.