* Okuyacağınız yazı The Guardian'dan derlenmiştir.
Daha önce akşam yemeğine saat 17.00'de oturmak genellikle üç şeyden birini ifade ediyordu:
- Tiyatroya gidiyordunuz.
- Küçük bir çocuğunuz vardı.
- Ücretsiz otobüs biletinizin olduğu bir yaştaydınız.
Ancak İngiltere artık mazeretsiz erken kalkan bir ulus oluyor; eskilerin en popüler rezervasyon saati olan 20.00 artık 17.00 ve restoranlar bu yeni düzene göre adapte oluyor. Özel erken akşam menüleri ise yükselişe geçmiş durumda.
Örneğin Covent Garden'daki bir restoranında yapılan ekmek ve tereyağlı puding gibi atık ürünlerden yapılan yemeklerin yer aldığı 30 sterlinlik "sıfırdan yemek" menüsü 17:30 ile 18:15 arasında servis ediliyor.
2015'te açılan ve 2018'den beri Michelin yıldızına sahip olan Bristol'daki bir başka restoranda ise müşteriler haftanın üç günü saat 17.30'da tadım menüsünün mini versiyonunun tadını çıkarabilir.
2015'ten beri Michelin yıldızına sahip olan Londra'daki Portland, 17.30 ile 18.30 arasında dört menüyü 55 sterline sunuyor. 18.30'dan sonraki standart tadım menüsü size 110 sterline mal olurken, alakart bölümünden bir yemek 89 sterline mal oluyor.
EKONOMİ İLE LEZZET ARASINDAKİ BAĞ
Portland dahil beş restoran işleten Woodhead restoran grubunun kurucu ortağı Daniel Morgenthau, başlangıçta grubun 10. yıl dönümünü kutlamak için ocak ayı boyunca erken menü servis etmeyi planladıklarını söyledi. Ve menü çok kısa sürede öyle popüler hale geldi ki, süre altı aya uzadı. Ardından sabit hale geldi.
Yaşam maliyeti, talebi yönlendiren faktörlerden biri. Morgenthau, aylık olarak değişen menüyü "tam Portland deneyimi ile daha düşük bir fiyat noktası arasında gerçekten güzel bir denge kurmak" olarak tanımlıyor.
DAHA ERKEN, DAHA UCUZ
Ünlü şef ve bir başka restoran zinciri kurucusu George Livesey, 2020'den önce akşam 8'deki masalarının çok daha genç bir kalabalık tarafından günlük yemek için rezerve edildiğini söylüyor. Günümüzde bunların %90'ı özel günler için rezerve edilmiş durumda. Daha erken ve daha ucuz menüsünü sunmasının bir nedeni de genç demografiyi yeniden kazanmak.
Livesey, "Bu uygulama, insanlara fiyatı fahiş olmayan iyi bir Michelin tadım menüsü deneyimleme şansı veriyor" dedi.
Hackney Wick'teki dünyanın ilk sıfır atık restoranı Silo'da, akşam 6'da yemek yiyenler tam tadım menüsünün kısaltılmış versiyonunu tercih ediyor. Fields'daki Pophams'da, akşam 6'da rezervasyon yaptırdığınızda keçi peynirli ravioli ve fırınında elmalı kruvasan gibi yemeklerin yer aldığı 30 sterlinlik üç kişilik mini menüden birini alabilirsiniz.
Hibrit çalışma da bir diğer itici güç. Ocak ayından bu yana, çevrimiçi bir rezervasyon sitesi olan OpenTable, İngiltere'de akşam 4 ile 6 arasında masalar için rezervasyonlarda %6'lık bir artış olduğunu bildirdi. Morgenthau, akşam 17.00'yi artık "her zamankinden daha yoğun" olarak tanımlıyor. Veeee... TWeT trendi (Salı'dan Perşembe'ye ofiste çalışma) geleneksel hafta sonu yemeğinin perşembe gününe taşınmasıyla sonuçlandı.
ATMOSFERİ, SAAT DEĞİL ORTAM BELİRLER
Morgenthau, "Çalışmak için Londra'nın merkezine gelen birçok çift var" dedi. "Eve gitmeden önce buluşmak istiyorlar ama çok geç saatlere kadar dışarıda kalmak istemiyorlar." Bu hafta, Livesey'in bir müşterisi, saat 17.30'daki rezervasyonunu bildirerek eve gitmek için saat 20.00'de ayrılmaları gerektiğini söyledi.
Morgenthau, "Bir restoranda iyi bir atmosfer yaratan şey saat değildir. Güzel uğultu, dolu bir odadan gelir." derken günümüz standartları ve ekonomik koşullarımızı düşündüğümüzde, saat 20.00'den önce bunu bulma olasılığımız artık daha da yüksek olacak gibi görünüyor.
*** The Guardian - Chloe Mac Donnell