Rusya Federasyonu'nun Buryatia Cumhuriyeti'nde sokak köpeklerinin belli şartlarda uyutulmasına izin veren yasanın uygulanmaya başlamasının ardından hayvan severler arasında köpekleri sahiplenme ve onları başka bölgelere sevk etme yarışı hız kesmeden sürüyor.
26 Kasım’da yerel parlamentoda kabul edilen yasanın uygulanmasına ocak ayında geçildi.
Euronews'in aktardığı habere göre, bölgedeki hayvan aktivistlerinin bir kısmı, sokak köpeklerini başka bölgelere taşımaya başlarken, çok sayıda hayvansever ise barınaklara akın ederek bunları sahiplenme yoluna gitti. Bölgedeki aktivistler, uyutulmak için barınaklarda bekleyen köpekleri sahiplenmek isteyen gönüllülere dağıtırken, bir kısmına ülkede yasağın geçerli olmadığı bölgelere transfer etmek için seferber oluyor.
30 GÜN SÜRELERİ VAR
Daha önce sahipsiz köpekler yakalanıp, kısırlaştırıldıktan sonra tekrar yakalandıkları bölgeye bırakılıyordu. Yeni yasanın uygulanmaya başlamasıyla bölgenin başkenti Ulan-Ede'de yetkililer her gün yaklaşık 30 sokak köpeği yakalarken, bu hayvanlar 30 gün içinde bir kişi tarafından sahiplenilmemesi halinde uyutularak yaşamlarına son veriliyor.
Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma geçen yıl temmuz ayında kabul edilen yasayla, hayvan haklarıyla ilgili konuda özerk cumhuriyetlere kendi bölgelerinde karar verme yetkisi tanınmıştı.
Buryatia Cumhuriyeti'nde köpek barınaklarına yapılan devlet yardımının kesilmesi yüzünden, sokaklardan toplanan köpeklerin buralarda uzun süre korunma imkanı da kalktı.
Buryatia Cumhuriyeti'ndeki hayvanseverler, sokak köpeklerini yasağın geçerli olmadığı Irkutsk, Arkhangelsk, Kazan, Perm, St. Petersburg ve Moscoka gibi kentlere yük trenleriyle gönderiyor. Organize olan aktivistler, haftada birkaç kez sokak köpeklerini belli bir ücret karşılığında farklı bir şehre götürmeye kabul eden tren kondüktörleri aracılığıyla bunu geçekleştiriyor.
Bölgede en az 600 köpeği uyutulmaktan kurtardıklarını belirten hayvanseverler, barınaklarda bekleyen 1500 civarındaki köpeği de kurtarmak için çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor.