"British Journal of Nutrition" dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, kötü bir uykunun ardından kahve içmek, vücudun glikozu işlemesini yüzde 50 oranında zorlaştırıyor. Araştırmacılar, 29 gönüllü üzerinde gerçekleştirdikleri deneyde, katılımcıların uyku düzenlerini manipüle ederek kahvenin etkilerini inceledi.
İyi bir gece uykusu takiben kahvaltıda tüketilen şekerli bir içeceğin kan şekeri üzerindeki etkisi, kötü bir uyku sonrası aynı içeceği tüketmenin etkisiyle karşılaştırıldı. Üçüncü bir grupta ise, kötü uykunun ardından katılımcılara önce kahve, ardından şekerli içecek verildi.
Sonuçlar, iyi ya da kötü uykunun tek başına kan şekeri üzerinde çok az etkisi olduğunu gösterirken, kötü uykunun ardından kahvenin tüketilmesi durumunda kan şekerinin kontrolünün önemli ölçüde bozulduğunu ortaya koydu. Araştırmacılar, bu durumun metabolik sağlığımız için önemli riskler taşıdığını belirtiyor.
Kahvaltı, Kahveden Önce
Araştırmanın başındaki isim Profesör James Betts, kötü bir uykunun ardından ilk olarak kahvaltı yapmanın önemini vurguluyor.
Betts, "Neredeyse yarımız sabah uyanır uyanmaz kahveye sarılıyor. Ancak bu alışkanlığın vücudumuz üzerindeki etkileri hakkında daha önceki bilgilerimiz sınırlıydı. Bu çalışma, özellikle yetersiz uykunun ardından kahvenin metabolizma üzerindeki olumsuz etkilerini net bir şekilde ortaya koydu" diyor.
Kahvenin İçeriği ve Etkisi
Araştırmada kullanılan kahvenin sütsüz olması, sütün eklenmesinin sonuçları önemli ölçüde değiştirmeyeceği anlamına geliyor. Ayrıca, deneyde verilen şekerli içeceğin ortalama bir kahvaltıya eşdeğer karbonhidrat içerdiği belirtiliyor. Bu da, karbonhidrat bakımından zengin diğer kahvaltılarda da benzer etkiler görülebileceği ihtimalini akla getiriyor.