Kış aylarının kurtarıcısı olarak bilinen zerdeçal, sağlık açısından önemli bir bitki. Market ve pazarlarda satılan zerdeçalın 100 gramı yaklaşık 250 liraya denk geliyor. Hem toz hem yaş olarak kullanılan zerdeçalı artık evinizde de yetiştirebilirsiniz. Saksıya ekip aylar sonra hasadını toplayacaksınız.

ZERDEÇAL SAKIDA NASIL EKİLİR?

Taze aldığınız zerdeçal köklerini parçalara ayırın. Bu parçaların üzerinde göz olmalıdır.

Eğer taze bulamazsanız köklerini gece nemli bir bezde bekletin. Böylelikle filizlenecektir

Saksınızın alt kısmına seramik parçaları ya da çakıl taşları yerleştirin.

Saksınızı doldurarak üst kısmında 5 ya da 7 cm kadar boşluk bırakın.

Saksınızı hazırladıktan sonra rizomları yatay olacak şekilde toprağa yerleştirin. 

Rizomları yerleştirdikten sonra boş kalan kısma 2-3 cm toprak ekleyin. 

Rizomları bastırarak toprağa yerleşmesini sağlayın. Dikim sonrasında toprağı nemlendirin

10 AY SONRA HASAT VERİYOR

Saksıya ektiğiniz zerdeçalı karanlık ve gölge olan bir yerde bırakın. Çünkü zerdeçal gölge yerlerde daha iyi büyür. Toprağını aşırı sulamak yerine nemli tutun. Bunun için su spreyi kullanabilirsiniz.

Saksıya ektiğiniz zerdeçala 2 haftada bir, organik sıvı gübre kullanın. Tropikal bir bitki olan zerdeçalın bulunduğu ortam sıcaklığı 18-30°C olmalıdır.

Tüm ekim ve bakım işlemleri doğru yapıldığında zerdeçal 8 ila 10 içerisinde büyür. Sapları sarardığında kökleri olgunlaşır. Bitkiye zarar vermeden köklerini hasat etmeye dikkat edin.