Yemek yaparken sebzelerin doğru değerlendirilmesi önemli noktalardan biri. Çoğumuz bunu göz ardı etsek de aslında yemeklerin tadına kadar etki sağlayan bir detay. Ünlü şef Callum Graham ise yemek yapmanın inceliklerini ve tüyolarını açıkladı. 

Sebzelerin doğru değerlendirilmesi yemeğin tadını da artıran tüyodur. Sebze haşlarken, fırınlarken ya da kızartırken genel yöntemlere  bağlı kalırız. Bu da besin değerinde düşmelere neden olur.

SEBZELERİ BÖYLE PİŞİRİN

Fakat, Callum Graham'a, standartlara göre değil de yapay yağlar ya da aşırı baharatlar kullanmak yerine kendi suyunda ve doğal aromalarda pişirmek gerekli. Bu sebzelerin daha derin bir tat katar ve vitamib ve mineral kaybını azaltır. 
Karnabahar, lahana, brokoli ya da pırasa gibi sebzelerin saplarını genelde çöpe atarız. Ama Graham bu alışkanlığın büyük hata olduğunu söylüyor. Çünkü sebzelerin sapları genelde yoğun bir aromaya sahip olur ve besin değerlerinin bulunduğu kısımdır.

SEBZELERİN SAPLARINI ATMAYIN

Graham ise sapları değerlendirmenin etkili yolunun mutfak robotu ya da blender kullanarak püre haline getirmenin pişirme sürünce etkili olduğunu ifade ediyor. 

Sebze kızartırken yağ yerine kendi sularında pişirin. Haşlama, kızartma, uzun süre ateşte pişirmenin sebzelerde mineral ve vitamin kaybı neden olur. Sebze sapları için pratik yöntemlerden biri de sapları ayırın daha sonra yıkayın ve sapları mutfak robotundan geçirip püre haline getirin. Elde ettiğiniz püreyi de tencereye ekleyin.