Silifke, ünlü kaya gibi yoğurduyla adından söz ettiriyor. Yerel halk, bu eşsiz yoğurdu mayalarken uyguladıkları özel yöntemlerle yoğurdun sulanmasını engelliyor. Sulanmayan yoğurt, kıvamı ve yoğun lezzetiyle sofraları zenginleştirirken, biber dolması, yaprak sarması ve makarna gibi birçok yemeğin yanında servis ediliyor. İşte taş gibi yoğurt yapmanın sırrı: 

Gerekli malzemeler:

  • İsteğe bağlı olarak 2 ila 5 litre inek sütü
  • Her litre süte bir yemek kaşığı yoğurt

Önemli ipucu:

Yoğurdu mayaladıktan sonra kabı taşırken dikkatli olun. Sarsılması, yoğurdun içine su girmesine sebep olabilir ve bu da yoğurdun sulanmasına yol açar.

NASIL MAYALANIR? 

Büyük bir tencereye 3 litre süt koyun ve ocağın altını yüksek ateşe açın. Sürekli karıştırarak sütün kaynamasını bekleyin. Kaynadıktan sonra ateşi kısın ve 10-15 dakika kadar kaynatmaya devam edin. Sütün üstünde köpük oluşmaya başlayacaktır; bu sırada sütün dibinin yanmaması için dikkatlice karıştırın. Kaynayan sütü büyük bir kaba dökün ve soğumasını bekleyin. Sütün sıcaklığı, parmağınızla kontrol edebileceğiniz, yakmayacak seviyeye gelene kadar soğumasını sağlamak önemlidir. Önceden ayırdığınız mayalık yoğurda 1-1,5 kepçe kaynamış sütten ekleyin ve iyice karıştırın. Bu adım, mayalık yoğurdun sıcak sütten etkilenmesini sağlar. Eğer mayalık yoğurt fazla ekşi ise, süte 1-2 küp şeker ekleyebilirsiniz.

Mayalık yoğurt karışımını kaynamış süte ilave edin ve iyice karıştırın. Ardından karışımın üzerini bir kapakla kapatın ve üzerine bir sofra bezi ile iki mutfak havlusu sererek sarmalayın. Yoğurdun en az 6 saat mayalanması gerekmektedir. Süre sonunda yoğurdun üzerini açıp bir kağıt havlu ile fazla suyunu emmesini sağlayın. Yoğurdu hemen buzdolabına alarak en az 24 saat bekletin. Böylece yoğurdunuz tam kıvamında ve kaya gibi olacaktır.