Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstabul Sanayiciler Odası (İSO) ocak ayı olağan toplantısında konuştu. 

Şimşek, dezenflasyon programının siyasi sahipliği olan bir program olduğunu belirterek, "Bu program geçici bir heves değildir" dedi.

Şimşek ayrıca enflasyonu indirmek için tekerleği yeniden keşfetme çabaları olmadığını belirterek "Uluslararası normlar neyse odur. Fed, AB, Brezilya, Meksika enflasyonu nasıl indirdiyse biz de öyle yapıyoruz" diyerek parasal sıkılaşma ve faiz artışı sürecine işaret etti. 

FAİZDE U DÖNÜŞÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bundan tam bir yıl önce, 1 Şubat 2023 "Dünyada faizi sürekli yükselttiler. Ben de tam aksine faizi indirmenin mücadelesini verdim.  Faiz ve enflasyon doğru orantılıdır. Faiz sebep, enflasyon neticedir. Buna inanmayanlar olabilir. Benim alanım ekonomi, neticesi de ortada" diyerek faiz artışının enflasyona sebep olduğu iddia etmiş ve düşük faiz politikasını savunmuştu. 

'NAS ORTADA SANA BANA NE OLUYOR'

Erdoğan ekonomistlerden “faiz sebep, enflasyon neticedir” tezine gelen eleştirilere o dönem “Bu görevde olduğum sürece faizle mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim. Bu konuda nas ortada. Nas ortada olduğuna göre sana, bana ne oluyor?” diye cevaplamıştı.

Eleştirilerin devam etmesi üzerine Erdoğan bir kez daha dini referanslar vererek şöyle demişti:

“Neymiş efendim? Faizleri düşürüyormuşuz. Benden başka bir şey beklemeyin. Bir Müslüman olarak naslar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim. Elhamdülillah biz doğru yoldayız. Çünkü faiz, zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapar hükmü bize öyle sıradan gelen bir hüküm değil.”

Bu süreçte Türk lirası sert değer kaybederken enflasyon ise yüzde 80'in üzerine çıkarak AKP döneminin zirvesine ulaşmıştı. Seçimden sonra ise TCMB Başkanlığı'na atanan Hafize Gaye Erkan ve Hazine ve Maliye Bakanı olan Mehmet Şimşek öncülüğünde yeni ekonomi programına geçilerek parasal sıkılaşma ve faiz artışı sürecine geri dönülmüştü.

ŞİMŞEK'TEN FİYAT İSTİKRARI VURGUSU

Şimşek'in konuşmasında öne çıkan diğer bölümler ise şöyle oldu: 

* Fiyat istikrarı sağlanamazsa rekabetçi bir sanayi olamaz. Ekonomi programımızın ana hedefi fiyat istikrarıdır. 

* Türkiye'de enflasyonun yer çekimine karşı mücadele edeceğine inanmıyorum, düşecektir. Bu program, sabırla ve kararlılıkla uygulanacaktır. Bu program, siyasi sahipliği olan bir programdır. Bu program geçici bir heves değildir.

* Daha adil bir gelir dağılımı için de fiyat istikrarı olmazsa olmazdır.

* Tekerleği yeniden keşfetme çabamız yok. Uluslararası normlar neyse odur. Fed, AB, Brezilya, Meksika enflasyonu nasıl indirdiyse biz de öyle yapıyoruz. Parasal sıkılaşma ile. 

* Önümüzdeki dönemde dezenflasyonu desteklemek için bütçe açığını sınırlamaya devam edeceğiz. Aralıktaki bütçe açığı deprem kaynaklı ve geçicidir.

* (KKM) Buradan çıkış bizim hedefimizdir. Piyasaları bozmadan çıkacağız. Sabırla, zamanla KKM'den çıkacağız"

'İLÜZYONUN SONUNA GELDİK'

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, toplantıda yaptığı konuşmada, enflasyonist ortamların yarattığı illüzyonun sonuna gelindiğini belirtti.

Bahçıvan, ihracat Dövizlerin yüzde 40’ının bozdurulması yönündeki kuralın “kademeli bir şekilde azaltılarak, makul bir biçimde sıfırlanması” talebini yineledi.

Mevcut desteklerin ihracat kabiliyetinin geliştirilmesine yeterince katkı sağlamadığını ifade eden Bahçıvan'ın konuşmasında öne çıkanlar şöyle oldu:

* 2024 yılın il aylarında, asgari ücret zammı ve vergi ayarlamalarının etkisiyle enflasyonun seyrinde yeniden bir bozulma göreceğiz.

* Geçen yıl ortalarına kadar izlenen rasyonellikten uzaklaşan ekonomi politikalarının kaçınılmaz sonucu fiyat istikrarının kaybedilmesi oldu.

* Enflasyonist ortamların yarattığı illüzyonun sonuna gelindi.

* Önci ihracatçı sektörlerimizden ana metal, tekstil ürünleri ve giyim eşyalarında belirgin düşüşler dikkat çekiyor.

KRİPTO DÜZENLEMESİ MECLİS'E GİDİYOR

Bakan Şimşek, OVP'de reform programının olmasının beklentilere olumlu yansıdığını ifade ederek, "Bakın ilk reformlardan bir tanesi, kriptoyla ilgili bir düzenleme yoktu, onu yakında Meclise gönderiyoruz" dedi.